Wat is Ripple en hoe werkt het in 2024?

Ripple is een particulier softwarebedrijf. Het niet-beursgenoteerde bedrijf heette eerst OpenCoin. Later kreeg het de naam Ripple. De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over het bedrijf, momenteel is het zelfs verweven in een rechtszaak. In dit artikel behandelen we de geschiedenis en technologie van Ripple.

Ripple’s geschiedenis

In 2012 richten Jed McCaleb en Chris Larsen Ripple op, met als doel bank- en betalingssystemen sneller en goedkoop te maken. Ripple biedt deze oplossing aan, voor de veilige internationale overboeking van geld. Dit doen ze door de tussenpersoon te verwijderen.

Oprichters

De oprichters van XRP vonden het huidige internationale betalingssysteem te gefragmenteerd, dit zorgde bij gebruikers voor vertragingen en frustraties. XRP biedt een platform aan waarmee direct, op een betrouwbare en goedkope manier, financiële transacties verstuurd kunnen worden. Momenteel zijn er al meer dan 300 providers verdeeld over meer dan 40 landen die gebruik maken van dit platform. 

De technologie van Ripple

Nu vraag je je misschien af op welke blockchain technologie Ripple is gebouwd. Het antwoord daarop is dat de coin op geen blockchain technologie is gebouwd. De coins van Ripple, XRP genoemd, worden dan ook niet gemined en er is geen Proof-of-Work of Proof-of-Stake methode. 

Voor het verwerken en verifiëren van transacties heeft de coin een eigen technologie ontwikkeld genaamd: Ripple Protocol Consensus Algorithm. Binnen dit netwerk moeten alle knooppunten unaniem akkoord gaan om een transactie te kunnen verifiëren.

Rechtszaak

Momenteel is XRP verweven in een rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Deze rechtszaak is al 2 jaar gaande waardoor de prijs van XRP sterk afhankelijk is van de uitspraken van de rechter. 

Zelf starten met beleggen?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil jij XRP kopen? Maak dan direct een account aan bij Bitvavo. Klik hier om te starten.

Lees meer over: