Wat is staking?

Op het moment dat je een account aanmaakt om te handelen in cryptocoins, dan is een van de eerste vragen die je krijgt: Staking aanzetten? Maar wat is staking eigenlijk? In dit artikel leggen we staking uit.

Staking

Staking wordt aangeboden door nagenoeg alle exchanges, hierdoor is het toegankelijk voor alle crypto bezitters. Staking is als ware rendement over je bezit, het is vergelijkbaar met rente op je bank. Voor staking hoef je niets anders te doen dan het vasthouden van cryptomunten voor een onbepaalde periode in je cryptocurrency wallet. Door dit te doen ondersteun je de veiligheid en operaties voor een bepaald blockchainnetwerk. In ruil hiervoor krijg je een bepaald stakingspercentage. Dit percentage wordt uitgekeerd in crypto valuta. De rente verschilt per coin, bovendien zijn niet alleen cryptocurrencies te staken, maar ook de zogeheten Proof of Stake coins.

Proof of Stake

Nu is Proof of Stake (PoS) voor de meeste mensen een nieuwe term. PoS is een consensus algoritme met als doel om transacties te valideren en nieuwe blocks toe te voegen aan de blockchain. Deze nieuwe blocks worden gemaakt door mensen die een bepaalde coin staken. Kortom door staking wordt PoS mogelijk gemaakt en hierdoor kunnen er nieuwe blocks op een platform worden gevalideerd.

De voor-en nadelen van staking

Voordelen:

–          Het is toegankelijk, aangezien je niet over dure apparatuur hoeft te beschikken, daarnaast is er geen technische kennis vereist.

–          Staking doe je simpelweg door crypto te kopen en ze vast te houden

–          Rendement over je investeringen

–          Je draagt bij aan de werking van je crypto coin

Nadelen:

–          In sommige gevallen zet je bij staking je crypto’s voor een bepaalde periode weg, gedurende deze periode kan je de coin dan niet verkopen.

–          Het rendement ligt bij de meeste coins erg laag, denk hierbij aan 1-5%, desondanks is het hoger dan op je spaarrekening.

–          Het vasthouden van de coins zorgt ervoor dat je niet direct kan inspelen op de koersontwikkelingen. Staking heeft dus geen voordelen voor day traders.

Wat verdien je met staking?

Zoals al eerder benoemd verschillen de beloningspercentages per coin en exchange. Elke coin en exchange kent zijn eigen regels en tarieven rondom staking. Een veel gebruikte exchange in Nederland is Bitvavo. Als je bij Bitvavo gaat staken, dan wordt het rendement dagelijks voor je berekend en dit wordt iedere maandag uitbetaald. Daarnaast is er een overzicht waarbij je ziet welke coins je kan staken tegen welk percentage en bovendien staat er weergegeven hoeveel je dat oplevert op jaarbasis.

Conclusie

Staking is een gemakkelijke manier om extra rendement te behalen. Dit werkt voornamelijk als je voor de lange termijn investeert en je niet van plan bent om een coin snel te verkopen. Daarnaast wordt het helemaal lucratief als je coin zelf ook nog eens in waarde stijgt, hierdoor behaal je dubbel rendement.

Staking kent nagenoeg geen risico’s, tenzij je het voor een bepaalde periode wegzet. De enige keuze die je dient te maken is staak je via je eigen wallet of de je het via de exchange waar je de coins koopt zoals Bitvavo en Binance. Je ontvangt rendement en je helpt met het bouwen en uitbreiden van de blockchain, dus waarom zou je niet staken…

Lees meer over: