Wat zijn aandelen, hoe koop ik ze in 2024?

Een aandeel is een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming. Het is een bewijs van mede-eigendom van een bedrijf. Anders gezegd je bent met jou aandelen eigenaar van een gedeelte van het kapitaal van de onderneming.

Wat zijn aandelen?

Op het moment dat een bedrijf als ondernemingsvorm een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) heeft, is er sprake van aandelen.

Als ondernemer van een bv kan je ervoor kiezen om 100% van de aandelen zelf te bezitten, maar je kan deze ook verkopen, ruilen of weggeven. Desondanks wisselen aandelen van een bv niet vaak van eigenaar, dit heeft te maken met het feit dat de aandelen op naam staan. Op het moment van verkopen, ruilen of weggeven moet het eigendom worden overgedragen via een notaris. Bovendien staan de aandeelhouders van een bv ingeschreven in het handelsregister. Je rechten en plichten als aandeelhouder zijn opgenomen in de statuten van het bedrijf. Dit zijn als ware de bedrijfsvoorwaarden waarin beschreven wordt wat een aandeelhouder mag en kan.

Naast de bv kan je ervoor kiezen om een nv op te richten. Het kapitaal van de nv is verdeeld in aandelen, deze aandelen zijn in het bezit van aandeelhouders. Dit houdt dus in dat de aandeelhouder het recht hebben om beslissingen te nemen over het bestuur. Deze aandelen staan niet op naam en kunnen daarom gemakkelijk verkocht worden. Dit is dan ook het grote verschil tussen een nv en een bv. Als nv kan je de beurs betreden. Hier gelden enkele regels voor, zoals het feit dat je als onderneming meer dan vijf jaar moet bestaan en het eigen vermogen moet minimaal €5 miljoen zijn. Na de beursgang van een nv is het dus mogelijk om de aandelen te kopen via de beurs.

 

Meer weten?

Vond antwoord op je vraag, wat zijn aandelen? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je na het beantwoorden van de vraag, wat zijn aandelen, beleggen in aandelen? Dat kan hier!

Lees meer over: