Wat is cryptovaluta

Een cryptocurrency is een digitaal middel van uitwisseling dat is gemaakt om financiële transacties te kunnen beveiligen. Het is een soort programmeercode dat gecreëerd is op basis van de blockchain. Het is ook wel te omschrijven als digitale valuta. De bekendste zijn Bitcoin en Ethereum.

De geschiedenis van cryptovaluta

Het begin van cryptovaluta was in 1983 toen de Amerikaanse computer wetenschapper David Chaum een artikel schreef over een ‘blinde’ versleutelingstechniek. Deze techniek die Chaum omschrijft, heeft veel overeenkomsten met die van de hedendaagse blockchain. In 1989 richtte Chaum DigiCash, een bedrijf voor elektronisch geld op in Amsterdam om zijn ideeën te kunnen commercialiseren. Op dat moment waren de DigiCash-transacties uniek omdat deze anoniem konden plaatsvinden. Vanwege de cryptografische protocollen werd dit mogelijk gemaakt. In 1994 werd de eerste elektronische betaling gedaan. In 1998 werden twee virtuele geldsystemen geïntroduceerd, b-money door de Chinese computeringenieur Wei Dai. Datzelfde jaar werd BitGold door de Amerikaan Nick Szabo gecreëerd. Uiteindelijk hebben beide nooit echt succes gekend, maar hebben deze wel bijgedragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse cryptomunten.

Het Bitcoin-tijdperk

De persoon achter de eerste en meest bekende cryptovaluta Bitcoin is Satoshi Nakamoto. In oktober 2008 werd een artikel van Nakamoto gepubliceerd. Op 3 januari 2009 maakte Bitcoin voor het eerst zijn verschijning als gedecentraliseerde munteenheid. Tot op de dag van vandaag weten we niet wie Satoshi is. Het is namelijk een pseudoniem. Het kan dus een man of een vrouw zijn, of zelfs een groep.

 

De eerste jaren van de Bitcoin verliepen rustig. De echte grote toename in waarde vond voor het eerst plaats in 2012. Sinds een aantal jaar is er een echte hype ontstaan rondom Bitcoin en andere crypto’s. Door de toenemende populariteit van de crypto’s wordt er door verschillende overheden ingezet op het reguleren van het virtuele geld.

Lees meer over: