Wat zijn FAANG-aandelen?

Wanneer we het hebben over ’s werelds meest verhandelde technologie aandelen, wordt er vaak gesproken over FAANG. Het is een verzamelterm voor een aantal van de bekendste bedrijven ter wereld. In dit artikel lees je wat je moet weten over FAANG.

Wat is FAANG?

De term FAANG is een acroniem voor vijf van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven. De afkorting staat voor:

  • F – Facebook/ Meta
  • A – Amazon
  • A – Apple
  • N – Netflix
  • G – Google/ Alphabet

Deze vijf aandelen worden verhandeld op de NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations). De NASDAQ is de grootste technologie aandelenindex ter wereld. Daarnaast zijn de vijf bedrijven opgenomen in de S&P 500.

Facebook (FB)

Op 4 februari 2004 richtte Mark Zuckerberg samen met Dustin Moskovitz, Chris Hughes en Eduardo Saverin TheFacebook.com op. Inmiddels kent bijna iedereen Facebook of gebruikt het social media platform. Met ruim 2,9 miljard actieve gebruikers mag het gerust een mediagigant genoemd worden. Naast Facebook bezit het bedrijf ook Instagram, Whatsapp en Messenger. Op 28 oktober 2021 maakte het bedrijf bekend dat het een naamsverandering zal ondergaan, namelijk naar Meta. De gedachte hierachter was om hun visie te benadrukken betreft het bouwen van een Metaversum.

 

Prestaties

Als je het aandeel in september 2012 kocht en tot september 2021 vastgehouden zou hebben, zou je de waarde van het aandeel met ruim 1.800% zien stijgen. Echter heeft het aandeel zijn waarde niet weten vast te houden en is Meta de afgelopen 5 jaar zo’n 39% in waarde gedaald.

Amazon (AMZN)

Op 5 juli 1994 werd Amazon.com, Inc. opgericht. In juli 1995 startte Amazon haar activiteiten als digitale boekwinkel. Inmiddels is deze web gigant veel meer dan een online boekenwinkel. Met ruim 300 miljoen klanten is het bedrijf uitgegroeid tot absolute marktleider op het gebied van E-commerce. Het verkoopt verschillende producten als dvd’s, voedsel, juwelen, speelgoed en nog veel meer. Waar het eerst zijn opmars maakte in de Verenigde Staten is deze megacorporatie bezig om wereldwijd zijn marktaandeel uit te breiden en de sector te domineren.

 

Prestaties

Op 4 september kwam de beurswaarde van Amazon boven de 1 biljoen dollar. Na Apple werd Amazon het tweede Amerikaanse bedrijf die deze magische grens doorbrak. Wie het aandeel in september 2012 kocht en tot september 2021 vastgehouden zou hebben, zou de waarde van het aandeel met ruim 1.200% zien stijgen.

Apple (APPL)

Apple is de trendsetter wat betreft smartphones. Binnen de technologiesector heeft het bedrijf zich bewezen als veel meer dan een smartphone-fabrikant. Op 1 april 1976 richtte Steve Jobs samen met Steve Wozniak het bedrijf op. Turbulente jaren volgde. In 1998 werd de iMac gelanceerd, hetgeen een groot succes werd. Daarna volgde de iPod in 2001, de iPhone in 2007 en de iPad in 2010. De rest is geschiedenis.

 

Prestaties

Jarenlang waren Apple en Samsung verwikkeld in een concurrentiestrijd waarbij het ging om dominantie binnen de sector. Inmiddels kunnen we stellen dat Apple als winnaar uit de bus is gekomen. In 2018 werd Apple namelijk het eerste bedrijf dat de grens van 1 biljoen in beurswaarde doorbrak.

Netflix (NFLX)

Netflix is wereldwijd de grootste streamingservice met 223 miljoen betalende leden in meer dan 190 landen. Inmiddels begint de voorsprong die Netflix heeft uitgebouwd langzaam te slinken, aangezien het bedrijf steeds meer concurrentie krijgt. Neem bijvoorbeeld Disney, Amazon en Apple die het nu ook lukt om topproducties te draaien. Dit resulteerde in Q1 van 2022 in een krimp van circa 200.000 abonnees.

 

Prestaties

Netflix kende een gigantische groei de afgelopen jaren. Met ruim 20.000% sinds de beursgang van het bedrijf tot nu. In het Q4 van 2021 kende het bedrijf zijn hoogste waarde en waren aandelen ruim 670 dollar. Net als veel andere Tech bedrijven presteerde Netflix in Q1 en Q2 van 2022 echter teleurstellend. Daar is het nog niet van hersteld.

Google (GOOG)

Iedereen kent Google van haar zoekmachine, maar daarnaast heeft dit megabedrijf ook diverse producten en diensten ontwikkeld waar tegenwoordig zo’n beetje iedereen gebruik van maakt. Denk aan Android, Gmail, Chrome, Google Maps, Google Drive, Google translate en nog veel meer. Inkomsten worden grotendeel vergaard via advertenties. In 2006 nam Google YouTube over.

 

Prestaties

Het aandeel Alphabet, het moederbedrijf van Google, presteerde afgelopen jaren vrij goed. In de periode 2012-2022 steeg het aandeel met meer dan 700% en heeft een beurswaarde van 1,270 biljoen.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Wil je graag beleggen in FAANG aandelen? Dat kan hier!

Lees meer over: