Wat zijn edelmetalen?

Doorgaans zijn aandelen en cryptovaluta twee van de meest bekende beleggingsvormen. Naast die twee is er nog een heel interessant beleggingsproduct. Deze beleggingsvorm is het beleggen in edelmetalen. Dit zijn pure metaalelementen die een grote waarde vertegenwoordigen. De meest bekende zijn goud, zilver en platina.

Waarde van edelmetalen

Edelmetalen zijn goed bestand tegen corrosie en oxidatie. Deze bestendigheid zorgt ervoor dat de metalen over een vaste kwalitatieve massa beschikken. Hierdoor behouden edelmetalen hun kwaliteit en daarmee hun waarde. De uitzonderlijke eigenschappen van edelmetalen hebben ervoor gezorgd dat ze een lange geschiedenis hebben in de handel. Muntstukken werden gemaakt van verschillende edelmetalen, zoals goud en zilver. Edelmetalen werden en worden nu nog steeds gebruikt als onderliggende waarde voor het geld dat in de omloop is. De onderliggende waarde van ons geld wordt bepaald door de gouden standaard (ontstaan tussen 1871 en 1900). De gouden standaard is een muntsysteem waarin de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud geeft. Wanneer meerdere landen een vaste rekeneenheid hanteren, wordt de wisselkoers tussen de landen bepaald.

Gebruik van edelmetalen

Edelmetalen worden niet alleen gebruikt als waardebepaling, tegenwoordig zijn edelmetalen onmisbaar in verschillende techniekbranches. Door de eigenschappen van edelmetalen worden ze gebruikt als:

–      Sieraden

–      Elektronische schakelaars en connectoren

–      Machineonderdelen

–      Raffineren van ruwe olie

–      Röntgentoestellen

–      Elektrische circuits

Edelmetalen zijn gewild door de bijzondere eigenschappen en bruikbaarheid die ze hebben. De metaal prijzen worden gebaseerd op vraag en aanbod.

Lees meer over: