Welke beleggingsstrategie past bij jou?

Welke strategie voor jou werkt hangt onder andere af van wat voor type persoon je bent, wat voor belegging je wilt gaan doen en of ervaring hebt met beleggen. Het zijn allemaal afwegingen die je moet maken. Het artikel van vandaag is vooral gefocust op de beginnende belegger en laten we je kennis maken met een aantal bekende beleggingsstrategieën.

De eerste stap

Een tijdje geleden behandelde we vier bekende beleggingsstrategieën. Als beginnende belegger kan het soms knap lastig zijn om de juiste strategie voor jezelf te bepalen. De vier die we benoemden waren zeker niet de enige mogelijke strategieën en daarom behandelen we vandaag nog een aantal bekende die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben.

Dividendrendement-strategie

Deze strategie richt zich op het krijgen van een regelmatige inkomstenstroom vanuit dividenden van aandelen. Aandelen met een hoog dividendrendement zijn aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele en voorspelbare inkomstenstroom. Dit kan echter ook betekenen dat de groei van de onderneming beperkt is, en dat de aandelen niet zo snel in waarde zullen stijgen als andere aandelen.

GARP-strategie

GARP staat voor “Growth At a Reasonable Price” en richt zich op het vinden van aandelen van snelgroeiende bedrijven die tegen een redelijke prijs worden verhandeld. Beleggers die deze strategie gebruiken, geloven dat de groei van de onderneming zal leiden tot een stijging van de aandelenkoers in de toekomst. Echter, sommige snelgroeiende bedrijven kunnen een relatief hoog risico met zich meebrengen en het kan lastig zijn om de juiste aandelen te selecteren.

Indexbeleggen

Indexbeleggen is een strategie waarbij beleggers hun geld beleggen in een groep van aandelen die een bepaalde index weerspiegelen, zoals de S&P 500. Deze strategie is aantrekkelijk omdat het een diversificatie biedt en een lagere kosten heeft in vergelijking met het selecteren van individuele aandelen. Echter, de rendementen van indexbeleggingen zullen vaak lager zijn dan de rendementen van specifieke aandelen of andere beleggingscategorieën.

Lifecycle beleggen

Deze strategie, ook wel “target date” beleggen genoemd, is gericht op het aanpassen van het risicoprofiel van een beleggingsportefeuille aan de levensfase van de belegger. Aan het begin van de loopbaan zal het risicoprofiel hoger zijn met meer aandelen en minder obligaties, terwijl naarmate de belegger dichter bij de pensioengerechtigde leeftijd komt, het risicoprofiel lager wordt met meer obligaties en minder aandelen. Dit helpt om het verlies van kapitaal te minimaliseren en tegelijkertijd te profiteren van de groei van de markt.

Waarde beleggen

Deze strategie richt zich op het kopen van ondergewaardeerde aandelen met een lage prijs-winstverhouding (P/E) in vergelijking met hun fundamentele waarde. Beleggers die deze strategie gebruiken, geloven dat deze aandelen op termijn in waarde zullen stijgen als de markt hun waarde herkent. Dit kan echter betekenen dat de groei van de onderneming beperkt is en dat de aandelen niet zo snel zullen stijgen als andere aandelen.

Dogs of the Dow

Dit is een strategie die zich richt op het selecteren van de 10 aandelen uit de Dow Jones Industrial Average met de hoogste dividendrendementen. De theorie hierachter is dat deze aandelen ondergewaardeerd zijn en in waarde zullen stijgen als de markt hun waarde herkent. Bovendien bieden deze aandelen een regelmatige inkomstenstroom vanuit dividenden. Dit kan echter betekenen dat de groei van de onderneming beperkt is en dat de aandelen niet zo snel zullen stijgen als andere aandelen.

De juiste afweging maken

In conclusie, elke beleggingsstrategie heeft zijn eigen unieke kenmerken en kan geschikt zijn voor beleggers met verschillende doelstellingen en risico-tolerantie. Het is belangrijk om je eigen doelen, risico-tolerantie en tijdsperiode te overwegen voordat je een beslissing maakt over welke beleggingsstrategie het beste bij je past.

 

Heeft dit artikel je aan het denken gezet en wil je meer weten over een beleggingsstrategie? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Lees meer over: , ,