Welke wallets bestaan er in 2023?

Om crypto valuta te bewaren heb je een wallet nodig. Het is als het ware een soort portemonnee om je crypto valuta in op te slaan. Op zo'n wallet staan je private en public keys. De private key is niet openbaar en is alleen voor jou toegankelijk. De public key is het openbare adres, vergelijkbaar met je bankrekeningnummer dat je aan mensen die geld willen storten kan geven. Niet elke wallet is hetzelfde, we onderscheiden namelijk vier soorten wallets. In dit artikel benoemen we ze alle vier.

De hardware wallet

Een hardware wallet staat ook wel bekend als een “Cold storage”. Dit komt doordat een hardware wallet digitale valuta offline opslaat. Toegang tot deze wallet krijg je door een fysiek apparaat, vaak zijn dit USB-sticks.

Voorbeelden van zulke wallets zijn de Ledger Nano wallets en de Trezor Hardware-Wallet. Deze wallets ondersteunen ook diverse soorten cryptocurrencies. Wil jij een Nano Ledger aanschaffen? Gebruik dan de volgende link: https://linktr.ee/bwbbeleggen

De software wallet

Een software wallet installeer je op je smartphone of computer. Deze software wallets zijn digitaal,  waardoor je gemakkelijk overal toegang hebt tot je crypto’s. De soorten software wallets variëren de software wallets nog wel eens. Er zijn wallets die meerdere cryptocurrencies ondersteunen, maar ook wallets die speciaal gemaakt zijn voor één blockchain netwerk of cryptocurrency. 

Voorbeelden van software wallets die meerdere cryptocurrencies ondersteunen zijn: Trust Wallet, Atomic Wallet en Exodus. Voorbeeld van software wallets die slechts één blockchain ondersteunen: MetaMask (ETH) en Nano (ADA).

De online wallet

Een online wallet geeft je de mogelijkheid om bij partijen zoals brokers als: Bitvavo, Binance, Litebit en vele andere, crypto op te slaan. Een dergelijke wallet geeft je de mogelijkheid om verschillende soorten cryptocurrencies op één plek te beheren. Deze optie is het meest geschikt wanneer je van plan bent om op korte termijn te traden met je crypto valuta. 

Let wel op, een broker is niet de meest veilige partij om je crypto op te slaan. Dit komt doordat een broker gehackt kan worden of failliet kan gaan, waardoor je jouw cryptocurrencies kunt kwijtraken. 

De paper wallet

Een paper wallet is in de praktijk het meest eenvoudigst qua techniek. Het idee hierachter is dat je je private key op een stuk papier zet. Het is dus zaak dat je zorgt dat deze op een veilige plek bewaard wordt. 

Verder is het principe van de paper wallet hetzelfde als bij een andere wallet. Wanneer je de inhoud van de wallet wilt overdragen moet je een online wallet hebben. Op deze manier kan je je privé sleutel gebruiken om toegang te krijgen tot je valuta. 

Veiligheid

Een paper wallet is over het algemeen niet het meest veilige alternatief. Je kan het namelijk, net als elk ander wachtwoord op een papiertje, gemakkelijk kwijtraken. Daarnaast zal de kwaliteit van het papiertje verminderen. Al met al is dit dus een kwetsbaar

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: