Zelfstandig pensioen beleggen
De tendens dat je werkgever je pensioen regelt en dat jij als individu er niet veel aan hoeft te doen is veranderd. Enerzijds doordat het geloof in pensioen minder is geworden, maar met name, doordat er steeds meer mensen beginnen met ondernemen. In 2022 telde Nederland 1,2 miljoen zzp’ers volgens het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).
Zelf pensioen regelen
Als zelfstandige dien je zelf je pensioen te regelen. Toch geven de statistieken aan dat maar liefst 25% van de zzp’ers niks voor hun pensioen geregeld hebben. Voor vrouwelijke zelfstandige is dit zelfs 33% (CBS). Als we dan verder gaan kijken, dan zien we dat 94% van de zelfstandige geen gebruik maakt van een pensioenfonds, aldus De Nederlandsche Bank (DNB).
Belang van pensioen regelen
Veel zzp’ers zien het belang van pensioen niet. Dit komt vaak voort uit het feit dat de meeste zzp’ers op jonge leeftijd beginnen, waardoor ze nog niet denken aan pensioen. Toch is het belangrijk dat je op tijd begint met het opbouwen. Om dit te doen zijn er verschillende mogelijkheden:
- Je gaat naar een pensioenfonds;
- Je zet iedere maand geld opzij;
- Je gaat beleggen bij je bank;
- Je gaat zelfstandig beleggen;
- Je gaat investeren in bijvoorbeeld vastgoed en zorgt voor huuropbrengsten.
Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, maar dit zijn de meest voorkomende methodes.
Zelfstandig beleggen
De afgelopen vijf jaar is het zelfstandig beleggen voor particulieren een stuk gemakkelijker geworden. Je hebt enorm veel brokers waarbij je een account aanmaakt en binnen een paar klikken kan je al je geld beleggen. Zo waren er in 2022 meer dan 2 miljoen beleggende huishoudens in Nederland. Ook het belegde vermogen steeg exponentieel de laatste jaren, zoals weergegeven in de afbeelding.
Is het zelfstandig beleggen een positieve ontwikkeling?
Op het eerste gezicht lijkt het gemakkelijk zelfstandig kunnen beleggen een positieve ontwikkeling. Mensen hoeven geen hoge bedragen meer te betalen aan instanties die voor ze beleggen en je kan bij de meeste brokers al beginnen met enkele euro’s.
Toch kleven er ook enkele nadelen aan:
- Ongeveer 50% van de beleggers maakt verlies;
- Mensen zijn onvoldoende op de hoogte van de risico’s;
- Veel mensen proberen de markt te verslaan in plaats van indexfondsen (Etf’s);
- Onvoldoende kennis van beleggen;
- Onvoldoende tijd om te beleggen.
Beginnen met beleggen
Wil jij nou beginnen met beleggen, of misschien zelfs met pensioenbeleggen? Zorg er dan ten alle tijden voor dat je op de hoogte bent van de risico’s van beleggen, want je kan je inzet verliezen. Bovendien is het aan te raden om je te verdiepen in de materie en het is nog beter om advies te vragen aan de experts en/of ervaren beleggers.
Heb jij vragen over je beleggingen of weet je niet goed hoe je moet beginnen? Laat het ons weten!
Beleggingsplannen
Om op een gestructureerde manier te beginnen met beleggen is het belangrijk dat je allereest een goed plan voor jezelf maakt en vervolgens ook een beleggingsplan. Een broker die dit op een overzichtelijke manier en tegen zeer lage tarieven aanbiedt is:
Bij Scalable Capital kan je terecht voor aandelen, etf’s, fondsen, crypto en meer. Zo hebben ze meer dan 7.000 aandelen uit de belangrijkste indices ter wereld en een keuze uit meer dan 1.800 etf’s.
Scalable Capital is in combinatie met de beleggingsplannen en de mogelijkheid om via de Dollar Cost Averaging (DCA) methode te beleggen, de ideale broker om te beginnen met pensioen beleggen.
Benieuwd geworden naar Scalable Capital?
Let op: er zijn risico’s verbonden aan beleggen.
Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.