Basic-Fit uitgelicht: Na een 20% daling, het beste moment om in te stappen?

In deze serie duiken we dieper in op een specifiek aandeel. Hierbij kijken we naar het bedrijf in het algemeen, de concurrentie, de prijsactie, de toekomst, de financiële gezondheid en het management van het bedrijf. Tot slot komen we tot een conclusie gebaseerd op de in kaart gebrachte informatie.   We maken deze analyses doormiddel…

Dit bericht is alleen beschikbaar voor leden.

In deze serie duiken we dieper in op een specifiek aandeel. Hierbij kijken we naar het bedrijf in het algemeen, de concurrentie, de prijsactie, de toekomst, de financiële gezondheid en het management van het bedrijf. Tot slot komen we tot een conclusie gebaseerd op de in kaart gebrachte informatie.

 

We maken deze analyses doormiddel van simplywall.nl, dit is een website waarop analyses gemaakt worden over alle beursgenoteerde bedrijven. Deze analyses hebben wij vertaald naar begrijpelijke taal en aangevuld met onze eigen kennis om het beleggingsproduct zo volledig mogelijk toe te lichten.

 

Basic-Fit

Vandaag duiken we dieper in op het aandeel van Basic-Fit, de grootste fitnessketen van Nederland en één van de grootste van Europa.

 

Basic-Fit werd in 2003 opgericht door René van Moos en Eric Wilborts. Dit kwam voort uit een fusie tussen de door hen opgerichte tennis- en fitnesscentra, om te kunnen concurreren met het Britse Fitness First. In 2013 kwam het in handen van een privé-investeerder en vanaf 2016, het jaar van de beursgang had deze privé-investeerder nog 28%.

 

Basic-Fit focust zich met name op de massa. Ze openen dan ook in een razend tempo nieuwe sportscholen. In 2023 was het doel dan ook 100 nieuwe clubs openen. Dit doen ze doordat ze aantrekkelijk zijn voor een breed publiek. Ze houden de kosten laag, maar je ontvangt daarvoor wel een degelijke sportschool. Voor service of andere extra’s moet je er niet zijn, maar voor de doorsnee sportende Europeaan volstaat het.

 

De concurrentie

Basic-Fit opereert in een uiterst competitieve markt waarin het te maken heeft met felle concurrentie van andere sportschoolketens. Enkele van de belangrijkste concurrenten van Basic-Fit zijn onder andere Anytime Fitness, Fit20 en Sportcity. De concurrentie tussen deze bedrijven is hevig en er wordt voortdurend gestreden om marktaandeel en klantloyaliteit. Elk bedrijf probeert zich te onderscheiden door middel van prijs, unieke features, openingstijden en gemak. Om te blijven groeien en te voldoen aan de steeds veranderende wensen van de consument is Basic-Fit voortdurend bezig met het verbeteren van haar dienst. Ondanks dat Basic-Fit een budget sportschool is, proberen ze wel up-to-date te blijven.

Hiernaast is een kaart opgenomen waarin het aandeel van Basic-Fit wordt vergeleken met de concurrentie. Wanneer het aandeel goed scoort op de verschillende vlakken kleurt het aandeel groen. Wanneer het aandeel slecht scoort kleurt het aandeel rood.

 

Het aandeel wordt getest op 5 vakken:

 • Waarde van het bedrijf
 • Toekomstperspectief
 • Prestaties uit het verleden
 • Financiële gezondheid
 • Dividend
Value, future, past, health, dividend

Zoals ook aan de onderstaande afbeelding te zien is waar Basic-Fit niet goed scoort in vergelijking met haar concurrenten.

Concurrentie

De prijsactie

Iedereen die kijkt naar de prijs van Basic-Fit kan zien dat het een enorme stijging heeft meegemaakt. Sinds de beursgang in 2016 is de prijs van €10,90 naar €31,48 gegaan.  

Prijsactie

Als we iets verder inzoomen, zien we dat de prijs van het Basic-Fit aandeel momenteel ruim €15 onder zijn all time high zit.

 

De prijs van Basic-Fit is qua volatiliteit vergelijkbaar met de markt en iets minder volatiel dan de concurrenten. Qua volatiliteit is Basic-Fit vergelijkbaar met de andere Nederlandse aandelen. In vergelijking met de gehele markt doet Basic-Fit het aanzienlijk minder dan de rest van de Nederlandse markt. Met een daling van 19,9% ten opzichte van een groei van 10,2% van de Nederlandse markt.

aandeelhouders & volatiliteit

De toekomst

De toekomst van Basic-Fit als een van de marktleiders in Europa lijkt duidelijk, maar zal het aandeel ook nog gaan groeien de komende jaren? Simply Wall geeft aan de Basic-Fit 4 van de 5 criteria voor groei in de toekomst behaald.

De criteria zijn als volgt opgesteld:

 • Inkomsten versus spaarquote: De verwachte winstgroei van Basic-Fit (48,3% per jaar) ligt boven de spaarquote van (0,4% per jaar).
 • Inkomsten versus markt: de inkomsten van Basic-Fit (48,3% per jaar) zullen naar verwachting sneller groeien dan de Nederlandse markt (9,8% per jaar).
 • Snelgroeiende inkomsten: de inkomsten van Basic-Fit zullen naar verwachting significant groeien.
 • Omzet versus markt: de omzet van Basic-Fit (17,5% per jaar) zal naar verwachting sneller groeien dan de Nederlandse markt (3,7% per jaar).
 • Omzet met hoge groei: de omzet van Basic-Fit (17,5% per jaar) zal naar verwachting langzamer groeien dan 20% per jaar.

 

Op basis van de criteria die zijn opgesteld door Simply Wall, blijkt dat Basic-Fit aan vier van de vijf criteria voor groei in de toekomst voldoet. Basic-Fit heeft een hoge verwachte winstgroei en een inkomstengroei. Bovendien is de verwachting dat ze het beter gaan doen dan de algehele Nederlandse markt. Enkel de maatstaf voor een snelgroeiende omzet van 20% per jaar halen ze in de verwachting niet. Ondanks dat ze dit niet halen zitten ze met 17,5% alsnog hoog.

Toekomstige groei

Basic-Fit is nu al één van de marktleiders in de fitnessbranche binnen Europa en als we naar deze analyse kijken, dan zal het deze positie alleen maar sterker maken de komende jaren. De indicatoren suggereren namelijk dat het aandeel de komende jaren nog flink kan groeien en zelfs sneller dan de algehele markt. Het is belangrijk op te merken dat prognoses en voorspellingen altijd met onzekerheid gepaard gaan en dat de werkelijke groei van Basic-Fit in de toekomst kan afwijken van deze criteria.

 

De financiële gezondheid

Ook de financiële gezondheid van Basic-Fit wordt getest aan de hand van criteria. De 6 criteria om de financiële gezondheid te testen zijn:

 

 • Kortlopende verplichtingen: Basic-Fit haar korte termijnactiva (€156,6 miljoen) dekken niet de kortlopende verplichtingen (€501,1 miljoen).
 • Langetermijnverplichtingen: Basic-Fit haar korte termijnactiva (€156,6 miljoen) dekken niet de lange termijnverplichtingen (€2,1 miljard).
 • Schuldniveau: Basic-Fit haar verhouding netto schuld/eigen vermogen (191,8%) wordt als hoog beschouwd.
 • Vermindering van de schuld: de verhouding schuld/eigen vermogen van Basic-Fit is de afgelopen 5 jaar gestegen van 98,8% naar 202,9%.
 • Schulddekking: de schuld van Basic-Fit is goed gedekt door de operationele cashflow (57,3%).
 • Rentedekking: Basic-Fit haar rentebetalingen op haar schuld zijn niet goed gedekt door EBIT (1,3x dekking).

Basic-Fit is een groeiend bedrijf wat naam maakt binnen Europa. Het zal dan ook niet zomaar failliet gaan. Echter, bij het analyseren van de financiële positie van Basic-Fit zijn er enkele aspecten die extra aandacht verdienen.

 

Ten eerste blijkt dat de korte termijnactiva van Basic-Fit niet voldoende zijn om de kortetermijnverplichtingen te dekken. Dit kan duiden op een liquiditeitsuitdaging waarbij het bedrijf mogelijk moeite kan hebben om op korte termijn aan zijn financiële verplichtingen te voldoen.

Financiële gezondheid

Daarnaast blijkt ook dat de korte termijnactiva niet genoeg zijn om de lange termijnverplichtingen te dekken, wat aangeeft dat het bedrijf mogelijk moeite kan hebben om op langere termijn aan zijn schuldverplichtingen te voldoen.

 

Bovendien wordt de verhouding van nettoschuld tot eigen vermogen bij Basic-Fit als hoog beschouwd, wat kan wijzen op een zekere mate van financiële risico's. De schuld-eigen vermogen ratio is in de afgelopen vijf jaar gestegen, wat suggereert dat het niveau van schulden ten opzichte van het eigen vermogen is toegenomen.

 

Niettemin is het belangrijk om op te merken dat Basic-Fit een redelijke operationele cashflow genereert, waardoor het in staat is om zijn schuldverplichtingen te dekken. Desondanks zien we dat Basic-Fit onvoldoende geld genereert om aan haar renteverplichtingen te voldoen.

 

Al met al kan worden geconcludeerd dat, hoewel Basic-Fit een grotere naam in Europa is en al een redelijke bekendheid heeft, dat er enkele zorgen zijn met betrekking tot haar financiële positie.

 

 

Het management

Als laatste kijken we naar het management van Basic-Fit. De rol die het management speelt binnen een bedrijf is cruciaal. Dit weten veel beleggers, maar niet veel beleggers kijken goed naar het management als ze gaan beleggen in een bedrijf. Simply Wall, heeft voor het beoordelen van het management 4 criteria opgesteld, Basic-Fit voldoet aan alle criteria.

 

 • Compensatie versus markt: Renés totale vergoeding ($USD 1,15 miljoen) is onder het gemiddelde voor bedrijven van vergelijkbare grootte op de Nederlandse markt ($USD 1,94 miljoen).
 • Compensatie versus verdiensten: de vergoeding van René was consistent met de bedrijfsprestaties van het afgelopen jaar.
 • Ervaren management: het managementteam van Basic-Fit is doorgewinterd en ervaren (gemiddelde ambtstermijn van 7,6 jaar).
 • Ervaren bestuur: de raad van bestuur van Basic-Fit is doorgewinterd en ervaren (gemiddelde ambtstermijn van 6,6 jaar).
management

Ten eerste is de compensatie van CEO René Moos lager dan het marktgemiddelde voor bedrijven van vergelijkbare grootte op de Nederlandse markt. Dit kan aangeven dat het management van Basic-Fit wordt gewaardeerd en dat er goed wordt opgelet met het extreem betalen voor leiderschap.

 

Ten tweede is de vergoeding van René Moos in lijn met de bedrijfsprestaties van het afgelopen jaar. Dit duidt op een consistent beloningsbeleid dat prestatiegericht is.

 

Verder heeft Basic-Fit een doorgewinterd en ervaren managementteam, met een gemiddelde ambtstermijn van 7,6 jaar. Dit wijst op stabiliteit en continuïteit in het leiderschap van het bedrijf.

 

Ook de raad van bestuur van Basic-Fit is ervaren, met een gemiddelde ambtstermijn van 6,6 jaar. Dit suggereert een hoog niveau van deskundigheid en kennis in de bestuursstructuur van het bedrijf.

 

Conclusie

Hoewel Basic-Fit een marktleider in Nederland en een grote speler in Europa is, zijn er enkele aspecten die aandacht verdienen.

 

Hoewel de prijs van het aandeel van Basic-Fit aanzienlijk is gedaald en op een laag niveau staat, is het belangrijk op te merken dat de prijs van Basic-Fit minder volatiel is dan die van haar concurrenten. Toch scheelt het niet veel, waardoor Basic-Fit alsnog mee kan gaan met flinke tikken binnen de markt.

 

Wat betreft de toekomstige groei van het aandeel, blijkt uit de criteria van Simply Wall dat Basic-Fit aan vier van de vijf groeicriteria voldoet. Eigenlijk alles wijst erop dat Basic-Fit de komende jaren nog flink zal gaan groeien, ondanks dat ze onder de groeimaatstaf van 20% scoren.

 

De financiële gezondheid van Basic-Fit is wel iets wat ons zorgen baart. Met name de betrekking tot de dekking van de korte termijn- en lange termijnverplichtingen. Alhoewel, de cashflow van Basic-Fit redelijk is, zijn er op dit gebied nog flink wat stappen te zetten.

 

Het management van Basic-Fit wordt over het algemeen als ervaren en deskundig beschouwd, maar het is belangrijk op te merken dat dit geen directe voorspelling is van de prijs van het aandeel. Wel laat het zien dat het bedrijf niet zomaar een verkeerde keuze zal maken die veel effect heeft op de prijs van het aandeel.

 

De prijs van het Basic-Fit aandeel zal komende jaren hoogstwaarschijnlijk niet met 100% gaan stijgen, echter is het als stabiel aandeel een aandeel dat wij in ons portfolio hebben, omdat eigenlijk alle lichten op groen staan om de komende 2 à 3 jaar wel flink te groeien.

Vond je dit een interessant onderwerp?

Wil je meer weten over andere aandelen, of ben je in het algemeen benieuwd naar meer technische specificaties over aandelen? Neem dan een kijkje op onze product pagina, want in onze premium omgeving vind je nog meer uitgebreide analyses over aandelen.

Lees meer over: