Bear & Bull Market, 2 markttrends uitgelegd

Bear & Bull Markets

Bear & Bull market, twee dieren uit het beleggersrijk. De beer en stier staan voor verschillende trends die de koers van de markt bepalen. Voor beleggers is het essentieel om beide dieren te begrijpen en mee om te kunnen gaan.

Bear en Bull market zijn twee Engelse begrippen die we tegen komen in de beleggers wereld. Het begrip staat voor bepaalde trends van de koers die we zien in de markt. Het is dus belangrijk om te weten wat deze inhouden en hoe beleggers er hun voordeel mee kunnen doen. De twee dieren symboliseren de aanvalsmanieren van beide dieren. De beer valt aan met zijn poten naar beneden wat ook duid op de dalende koers tijdens een Bear market. De stier valt aan met zijn horens omhoog wat ook duid op de stijgende koers tijdens een Bull market. In dit artikel kijken we dus naar twee dieren uit het beleggersrijk.

 

Wat is een Bear market?

 

Een Bear market is een markt of koers die een lange tijd een dalend lijn laat zien. Dit betekend dus dat de waarde van beleggingen daalt. De koers laat dus een lange tijd een daling zien en bijvoorbeeld aandelen worden minder waard. Beleggers zijn vaak ook pessimistisch en bang voor de toekomst. Dit zorgt ervoor dat de koers nog meer daalt aangezien niemand meer wil kopen.

 

Vaak gaat een Bear market gepaard met een economische crisis, dus een onzekere tijd waarin de economie niet of nauwelijks groeit. Vaak laat de media ook weten dat er een Bear market aankomt en dit maakt beleggers nog banger voor de toekomst. Dit zorgt ervoor dat de Bear market alleen maar gestimuleerd wordt.

 

Voorbeelden van een langdurige Bear market zijn bijvoorbeeld de markt in de jaren 30 nadat de Amerikaanse beurs instortte en de markt van 2008 ter gevolge van een financiële crisis.

 

Wat zijn Bull Markets?

 

Als Bear markets koersen zijn die lang een daling aanhouden zijn bull markets precies het tegenovergestelde bull markets is namelijk een lang aanhoudende stijging in de markt. Tijdens bull markets stijgt de markt dus. Dit betekend dat het in de ogen van beleggers een positieve tijd wordt. Vaak support de media dit ook en horen beleggers overal goed nieuws. Dit zorgt ervoor dat de Bull Market alleen maar sterker wordt. We spreken officieel van een Bull Market wanneer de koers ongeveer met 20% stijgt.

 

Bull markets kunnen ook risicovol zijn. Door de onervaren beleggers die de succes verhalen horen en met weinig kennis en onderzoek beginnen beleggen. Dit kan ervoor zorgen dat aandelen teveel waard worden, wat kan leiden tot een Bear market.

Ontstaan van Bear of Bull markets

 

Bull of Bear markets ontstaan op een aantal verschillende manieren. Meestal door een rij met goed of slecht nieuws vanuit de media op economische onderwerpen. Daarnaast werkt de markt vaak in een kudde. Dus als een belegger het doet doen meer hem na. Dit zorgt ervoor dat bij een stijgende koers meer mensen beleggen en dus de lijn doorzet. Daarnaast werkt dit ook bij een dalende koers.

 

Het voorspellen van markten is gevaarlijk. Het kan zorgen voor heel veel rendement maar het is ook heel risicovol. Vaak doen markten niet precies hetzelfde als dat de belegger zelf denkt. Het hoeft dan ook niet te betekenen dat beleggers in een Bull market alleen maar succesvol zijn. Het kan ook zeker dat beleggers in een Bear market heel succesvol zijn. Wel is te zien dat gedurende een Bull market de beleggers optimistisch zijn en dus ook het beleggen beter gaat dan tijdens een Bear market.

 

Benieuwd geworden naar de wereld van investeren of wilt u weten wanneer de beste tijd is voor u om in te stappen? Neem dan hieronder contact op.

aandelen, dividendbeleggen