Beleggen in elektrische auto’s, een nieuwe kans in 2024?

Een ontwikkeling die de laatste vijf jaar in trek is, is het rijden van elektrische auto’s. Overheden en bedrijven proberen inwoners en personeel elektrische auto’s te laten kopen om zo co2 doelen te halen. Dit alles zorgt ervoor dat de automotive branche veranderd.

Beleggen in elektrische auto's

 

De automotive markt is een van de grootste markten ter wereld. Deze is ook continu aan het veranderen. Grote bedrijven als Stellantis en de Volkswagengroep domineerde de gehele markt. Maar een aantal jaar geleden veroverden nieuwe elektrische merken ook grote delen van het marktaandeel.

De bestaande merken moesten toekijken en snel handelen om mee te kunnen doen met deze elektrische mobiliteit. Als koploper Tesla en een aantal jaar later ook BYD, Nio en Lucid Air. Het elektrisch rijden is helemaal in trek. Op deze manier kunnen bedrijven en overheden hun co2 doelen halen. En daarom wordt deze vorm van mobiliteit gepromoot met kortingen en subsidies.

 

Tesla

 

Een van de populairste elektrische merken is Tesla. In 2003 werd het merk opgericht door twee heren. Een paar jaar later stapte Elon Musk in en in 2009 werd de eerste echte personenauto onthuld, de Model S. Deze geheel elektrische Sport sedan werd goed verkocht en op dit moment heeft tesla 4 modellen in verkoop. Deze geheel elektrische auto’s veroverden de markt en veranderde de elektrische mobiliteit volledig. Tot op heden kunnen weinig merken aan de actieradius van Tesla tippen.

 

Ook het aandeel van Tesla is er gestegen. Dit aandeel wordt gekwalificeerd als groeiaandeel en is continu in beweging. Het aandeel bereikte in 2021 haar All-Time-High op bijna 380 euro per aandeel. Het aandeel staat nu iets lager. Maar met de toekomstplannen van Tesla kan dit zeker veranderen. Tesla heeft plannen voor elektrische mobiliteit van de transportsector en is bezig met het introduceren van haar nieuwe elektrische pick-up truck, de Cybertruck.

 

BYD

 

Het volgende elektrische merk dat we willen bespreken is BYD. BYD is pas sinds kort aanwezig op Nederlandse markten. Dit terwijl BYD al sinds 2003 auto’s verkocht. Dit toen nog voornamelijk op de Chinese markten. Tot voorkort was BYD ook alleen aanwezig op Aziatische markt. BYD kende haar doorbraak op de Europese markt rond 2020 en winst toen bijna 450.000 auto’s te verkopen. In 2021 steeg de verkoop echt en wist het merk 73% meer auto’s te verkopen. Op dit moment verkoopt BYD op de Europese markt alleen maar elektrische auto’s. Het merk concurreert hard met de bestaande elite merken. De aankoopkosten van de BYD-modellen zijn meestal een stuk goedkoper dan de bestaande merken en daarom is de concurrentie hevig.

 

Het aandeel van BYD is hard gestegen begin 2020, gedurende deze tijd schoten ook de verkoopcijfers van BYD omhoog. Dit is voornamelijk de reden dat het aandeel ook zo omhoogschoot. Op dit moment is het aandeel iets gezakt. Het aandeel bestaat nu iets langer maar is hevig aan het concurreren met de bestaande merken. Het merk innoveert ook harder dan andere merken en is dus ook een interessant aandeel om in de gate te houden. Byd heeft daarnaast ook pas Tesla van de troon gestoten als grootste producent van elektrische auto's.

Door al deze nieuwe merken is het beleggen in elektrische auto's een stuk interessanter geworden.

 

Wet- en regelgeving

 

Een belangrijk punt rond het elektrisch rijden is wet- en regelgeving. Tot op heden heeft de overheid van Nederland het elektrisch rijden altijd gepromoot met subsidies. Onder de 35.000 euro waren elektrische auto’s in aanmerking voor subsidies en was het elektrisch rijden goedkoper dan benzine rijden. Dit maakte het voor particulieren maar vooral voor zakelijke rijders een interessante optie. Daarnaast waren zakelijke elektrische auto’s ook heel interessant.

 

Op dit moment is dat anders, elektrische auto’s zijn bijna niet meer te betalen voor particulieren. Daarnaast lijkt het erop dat wegenbelasting en bijtelling binnenkort ook betaald moet worden op elektrische auto’s. Dit maakt elektrisch rijden een stuk duurder dan benzine rijden. Dit maken elektrische auto’s meteen een stuk minder interessant.

 

Wanneer elektrische auto’s minder interessant worden zullen automerken voornamelijk de elektrische dit voelen in verkoopcijfers.

 

Beleggen in Elektrische auto's

 

Wanneer u wilt beleggen in elektrische auto's is het belangrijk met deze ontwikkelingen rekening te houden. Wanneer elektrisch rijden niet meer voordelig is zal dit hoogstwaarschijnlijk voor dalingen zorgen in aandelen van deze autofabrikanten.

 

Meer willen weten over beleggen? Klik dan hieronder om meer te lezen over aandelen of overige begrippen over beleggen.

beleggen in elektrische auto's