Wat is duurzaam beleggen?

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen is een term voor het beleggen in bedrijven die actief bezig zijn om op MVO niveau zich te verduurzamen. Dit door bedrijfsprocessen te verduurzamen en zo bij te dragen aan het milieu.

 

Door duurzaam te investeren helpt de belegger dus bedrijven die actief zijn in duurzaamheid. Dus met duurzaam beleggen heeft de belegger niet alleen in bedrijven maar daarnaast ook in het milieu. Het rendement van duurzaam beleggen leidt tot een aantal discussies, zo zijn beleggers bang dat het duurzaam beleggen het rendement van deze beleggingen aantast. Dit is nog niet het geval. Er is geen een onderzoek wat aanduid dat duurzaam beleggen effect heeft op het rendement.

 

Daarnaast is het belangrijk op te letten wanneer u wilt gaan beleggen in duurzame opties, of de beleggingen daadwerkelijk duurzaam zijn. Veel bedrijven maken zich schuldig aan greenwashing. Dit is het voordoen als een duurzaam bedrijf maar daadwerkelijk weinig doen met duurzaamheid. Het is dus van belang goed op te passen voor deze bedrijven.

 

Het beleggen op een duurzame manier, deze noemen we beleggen volgens de ESG-richtlijnen. Deze staan voor Enviroment (E), social (S) en Governance (G). Deze richtlijnen bestaan dus uit milieu, mensen en goed bestuur. Door in deze fondsen, aandelen of obligaties te investeren ben je duurzaam aan het beleggen. Deze richtlijnen zijn per bank of broker anders, onderzoek dus goed bij welke bank of broker dit mogelijk is.

 

Duurzame opties

 

Duurzaam beleggen kan op allerlei manieren. Dit kan door te investeren in aandelen, obligaties, fondsen en ETF’s.

Aandelen,

 

Bij het beleggen in aandelen belegt je in aparte door jou uitgezochte bedrijven. Belangrijk is dan zeker te zijn dat het een duurzaam bedrijf is. Greenwashing is namelijk overal aanwezig. Doe dus goed vooronderzoek of het bedrijf daadwerkelijk ‘groen’ is.

 

Beleggingsfondsen,

 

Beleggingsfondsen zijn mandjes met aandelen en obligaties die door anderen beheert worden. Deze mandjes worden dus beheert en samengesteld. Door te investeren in duurzame beleggingsfondsen hoef je geen aandelen uit te gaan kiezen. Wel is het belangrijk te controleren of de fondsen bijvoorbeeld voldoen aan de ESG-richtlijnen

 

 

Duurzaam beleggen

 

Obligaties

 

Deze obligaties worden ook Green Funds genoemd. Dit zijn fondsen waarvan de opbrengsten naar een bepaald milieubewust doel gaan. De uitgevende partij geeft de obligaties dus puur uit om de opbrengsten te investeren in het milieu.

 

ETF’s,

 

Daarnaast zijn er ook nog ETF’s die duurzaam zijn. Denk aan ETF’s die investeren in schone energie. Zo zijn er een handje vol ETF’s die investeren in duurzame beleggingen. Door in deze ETF’s te investeren beleg je dus duurzaam.

 

Is duurzaam beleggen voor u?

 

Duurzaam beleggen is een prachtige manier om en te beleggen maar tegelijkertijd ook milieubewust bezig te zijn. Het is een manier om en geld te verdienen en een steentje bij te dragen aan een schonere toekomst.

 

Wanneer u besluit duurzaam te beleggen is het goed om vooronderzoek te doen. Dit zodat u niet belegt in beleggingen die achteraf niet zo groen lijken. Het is ook makkelijk om duurzaam te beleggen bij banken. Deze instellingen hebben meestal zelf beleggingsfondsen waarmee de gehele bank focust op een bepaald aantal duurzame doelen.