Altcoins wat zijn het? Crypto in 2023

Wat zijn Altcoins?

In de wereld van crypto zijn munten in veel verschillende groepjes te verdelen. Een daarvan is de groep altcoins, maar wat zijn deze valuta nou?

Wat zijn Altcoins?

 

Met altcoins bedoelen we alle munten op een munt na. Namelijk Bitcoin. Coins zijn dus alle munten behalve Bitcoin. Deze zijn er in alle soorten en maten met elk haar eigen doel en missie. Coins zijn er in alle soorten en maten. Dit zorgt ervoor dat er keuze genoeg is wanneer u gaat investeren in Altcoins.

 

De eerste coins startte 2 jaar na Bitcoin. Deze munt heette Namecoin, van deze munt is nu nog maar weinig te horen. Ook munten als Litecoin waren vroeg in de cryptowereld. Deze munt is opgericht omdat de oprichter Bitcoin te traag vond voor dagelijks gebruik. Veel coins leken in het begin op Bitcoin met een aantal aanpassingen.

 

In 2015 werd er een nieuw netwerk gelanceerd voor een Altcoin die wel een succes werd. Ethereum werd geboren. Deze munt is de grootste Altcoin op dit moment. Het netwerk van Ethereum staat toe dat klanten zelf programma’s kunnen bouwen op Ethereums blockchain. Dit met ETH als valuta. Ethereum en Bitcoin zijn niet directe concurrenten, Bitcoin focust zich namelijk alleen op geld en Ethereum ook op het functioneren als netwerk waar programma’s opgebouwd kunnen worden.

 

Voor veel coins kost het moeite om zich te bewijzen op de cryptomarkt. Bitcoin en Ethereum zijn gevestigde namen. Dit zorgt voor veel volatiliteit op de markt. Andere grote namen zijn bijvoorbeeld, Ripple (XRP), Solana (SOL) en Binance coin (BCH)

altcoin

Verschillende soorten Altcoins

 

Er bestaan veel verschillende soorten coins,  voorbeelden hiervan zijn stablecoins, memecoins en utility tokens. Al deze soorten hebben hun eigen voordelen en nadelen. Memecoins hebben bijvoorbeeld de potentie heel hard te stijgen, daarnaast zijn deze munten ook extreem volatiel. Dit betekend dat ze ook net zo hard kunnen dalen. Stablecoins zijn een stuk minder volatiel. Deze munten zijn vaak in waarde gekoppeld aan andere valuta. De munt Tether is bijvoorbeeld gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

 

Wanneer een belegger gaat investeren in kleine coins is het belangrijk om vooronderzoek te doen. Zo is het goed om uit te zoeken wat het project achter de munt is. Achter memecoins zit namelijk helemaal geen project dus investeert u puur in de munt zelf. Zo wil bijvoorbeeld de munt XRP een brug zijn tussen verschillende landen en valuta’s. Deze munt heeft dus niet het doel om te functioneren in winkel, iets wat bijvoorbeeld Bitcoin wel heeft.

 

Daarnaast is het belangrijk onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van cryptomunten. Dagelijks komen er nieuwe munten en projecten bij op de blockchain. Het gebeurt dat munten gelanceerd worden en wanneer er geld in de munt geïnvesteerd is, de makers de munt laten vallen. Dit heet een ‘exitscam’ op deze manier lichten de makers van de munt beleggers op.

 

Daarnaast is de markt van kleine coins erg volatiel. Dit betekend dat de koersen van munten erg hard kan dalen en stijgen. Het beleggen in kleine coins brengt dus meer risico met zich mee. Daarom kost het beleggen in crypto dus ook meer tijd en moeite dan het beleggen in aandelen.

 

Meer willen weten over Cryptovaluta of bitcoins? klik dan hieronder.