Crypto 101: Beginnershandleiding voor slim Investeren in Cryptocurrencies

Crypto 101: Een Beginnershandleiding voor Investeren in Cryptocurrencies

Sinds de lancering van de eerste grote cryptovaluta in 2009 is er een geheel nieuwe wereld van beleggen open gegaan namelijk: “het investeren in online munten ook wel crypto geheten.”

Wat zijn deze Crypto nou precies?

 

Het woord crypto of cryptovaluta komt van het Engelse woord Cryptocurrency. Het woord Cryptovaluta wijst op een valuta die alleen virtueel is om zo veilige transacties te maken. De valuta is niet verbonden aan banken of overheden maar aan systemen die transacties doen en nieuwe munten uitgeven.

 

Crypto zijn dus munten die online verhandeld kunnen worden. Achter deze munten bestaan hele markten en beleggingsplatformen waarop de munten verhandeld kunnen worden. Deze munten die dan opgeslagen kunnen worden in ‘online portemonnees’ kunnen daarna weer verhandeld worden of in worden geïnvesteerd met het doel dat de munt in de toekomst meer waard wordt. Dit is een van de manieren waarop coins bemachtigd kan worden.

 

Daarnaast is het ook mogelijk om coins te ‘mijnen.’ Dit betekend het zoeken van coins doormiddel van computers. Dit gaat om de volgende manier: om een bepaalde tijd geeft een cryptovaluta nieuwe munten uit. Bij de valuta Bitcoin gaat dit om de tien minuten. De munt komt uit in een bepaalde cijferreeks en de computers van de ‘miners’ probeert deze te gokken. Wanneer de cijferreeks goed wordt gegokt krijgt de ‘miner’ als beloning een deel van de munt. Die wordt toegevoegd aan de blockchain van de munt. Dit is de ander manier waarop coins bemachtigd wordt.

 

Naast het minen en kopen van valuta zijn er nog een aantal andere manieren van coins bemachtigen. Deze verschillen per munt en kunt u vinden onder de verschillende soorten munten in de kennisbank.

Voorbeelden van grote munten zijn: Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin. De meeste cryptovaluta hebben eigen doelen, missies en visies. Zo wil Bitcoin het eerste digitale betaalmiddel te zijn. Terwijl Ethereum doelt op een software-ontwikkelplatform te worden voor financiële programma's

Crypto aanschaffen hoe werkt dat?

 

Het aanschaffen van coins is niet lastig. Zo bieden verschillende brokers cryptomunten aan. Bekende hiervan zijn, Bitvavo, ByBit en Scalable. Via deze brokers kunnen consumenten investeren in cryptovaluta. Doordat je handelt via een broker dus een tussenpartij zitten er transactiekosten aan elke koop vast. Deze kosten verschillen per broker.

 

Naast het kopen van munten bestaat ook nog het kopen van munten via exchange. Dit betekend dat beleggers onderling zonder broker munten verhandelen. Het voordeel van deze manier van handelen is dat er geen transactiekosten aan verbonden worden.

 

De wereld van crypto is een stukje risicovoller dan andere vormen van beleggen, zoals aandelen en edelmetalen. Cryptovaluta kan hard stijgen maar ook harder dalen en de koersen van munten schommelen meer dan waarde van aandelen. Dit kan ervoor zorgen dat beleggers hogere winsten kunnen vangen maar dit zorgt ook voor een hoger risico tot verlies, daarom is het aan te raden voorzichtig met crypto om te gaan.

 

Meer weten over verschillende cryptovaluta? klik dan hieronder.

crypto