Beleggen in chips, de nieuwe kans in 2024

Begin 2020 maakte een bepaalde industrie enorme vorderingen en groeide enorm op de aandelen markt. De halfgeleider industrie, er was toen een enorm tekort aan chips en de vraag naar chips en halfgeleiders steeg enorm.

Beleggen in chips

Het beleggen in chips is een uitgebreid en technische vorm van beleggen. De aandelen hebben het kenmerk heel volatiel te zijn en het is dus belangrijk nieuws goed in de gaten te houden. De geopolitieke ontwikkelingen beïnvloeden de markt heel erg. Dit wordt hieronder allemaal uitgelegd. Mensen die beleggen in chips, beleggen namelijk niet in de chips zelf, maar meer in de fabrikanten die het mogelijk maken chips te maken.

 

Wat zijn halfgeleiders?

 

Naast beleggen in chips is beleggen in halfgeleiders ook heel populair geworden. Ze zijn de basis van de meeste elektronische apparaten, zoals laptops, auto’s en printers. Ze worden voornamelijk gebruikt in chips en zijn voor ons dagelijks gebruik bijna essentieel geworden. Dit betekend dat we ze overal in grote getallen terug vinden. Tegenwoordig kunnen we bijna niet meer zonder apparaten waar chips in zitten. Halfgeleiders zijn de technologie achter de chips en tegenwoordig zitten al onze apparaten bomvol met deze chips.

 

Wat is de Halfgeleider en chip industrie?

 

Met deze industrie bedoelen we de producenten van Chips en halfgeleiders, dus de fabrikanten van deze chips, denk aan Nvidia en TSMC. Maar ook de producenten van machines die deze chips en halfgeleiders maken, Bijvoorbeeld het Nederlandse ASML. Deze bedrijven zijn stuk voor stuk enorme Tech bedrijven en deze zijn continu aan het innoveren.

 

De concurrentie in deze industrie is enorm en bedrijven doen er alles aan om concurrenten voor te blijven. De markt voor deze chips veranderd ook continu, de vraag blijft stijgen. Dit komt omdat er steeds meer slimme apparaten nodig die continu ook vragen naar nieuwe chips. Alleen al in een nieuwe auto zitten gemiddeld 1000 computerchips volgens de Rai vereniging. Hieruit is het belang van deze industrie te zien.

 

De kosten van fabrikanten zijn hoog, het bouwen van nieuwe fabrieken kan miljarden dollars kosten. Daarnaast is het onderzoek doen naar nieuwe innovaties ook enorm duur. Bedrijven trekken miljoenen dollars uit om chips sneller en kleiner te maken. Het is dus ook heel lastig om in te treden in deze markt. Het maken van halfgeleiders of chips kost jarenlange ervaring. Veel bedrijven zijn dus ook al lang actief in deze markt.

 

Geopolitieke ontwikkelingen

 

De markt van halfgeleiders en Chips komt vaak in het nieuws. Dit omdat de markt zo belangrijk is en omdat er veel ontwikkelingen zijn in deze industrie. In het begin van de coronacrisis begon een groot chiptekort wat te voelen was in heel de wereld. Dit had meerdere oorzaken. Voornamelijk omdat de producenten van chips op een hand te tellen zijn. TSMC heeft bijvoorbeeld een markt aandeel van al 50%. Daarnaast is het lastig voor nieuwe bedrijven toe te treden op deze markt.

 

Daarnaast schoot de vraag naar elektrische apparaten omhoog, mensen gingen meer thuiswerken dus de vraag naar laptops, smartphones en printers steeg enorm aldus Techzine. Dit leidde tot meer vraag dan aanbod. Het chip tekort is nu grotendeels opgelost.

 

Daarnaast heerst er ook een felle concurrentie strijd tussen China en de Verenigde Staten die te voelen is in deze markt. De chipfabrikanten zijn op dit moment voornamelijk te vinden in de VS of partners van de VS, denk aan Zuid-Korea, Taiwan en Nederland. China wil graag ook een graantje meepikken in deze markt. Iets wat de VS totaal niet wil. Deze wil niet afhankelijk zijn dan Chinese chips. Daarom mag het Nederlandse ASML haar nieuwe halfgeleidermachines dus niet aan China leveren.

 

Daarnaast bestaat er ook het conflict tussen China en Taiwan. China geloofd dat Taiwan bij China hoort. Iets wat de Taiwanezen niet willen. Op Taiwan staat ook de grootste chipproducent ter wereld, TSMC. Dit zorgt ook voor ophef in deze wereld. Voor mensen die willen beleggen in chips, is het belangrijk dit nauwlettend in de gaten te houden.

 

Beleggen in chips- en halfgeleiderindustrie

 

Het beleggen in chips brengt risico’s met zich mee. De markt van chips kan namelijk behoorlijk volatiel zijn, de koersen kunnen dus makkelijk stijgen en dalen. Daarnaast is de markt heel gevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen. Wel zien we dat de laatste jaren deze industrie behoorlijk in trek is. De innovaties van chips blijven komen en in de markt heerst een gezonde concurrentie. Daarnaast blijft de vraag naar chips ook stijgen. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen in chips doormiddel van ETF's een voorbeeld daarvan is de VanEck Semiconductors ETF. Door het enorme groeipotentieel is het beleggen in chips zo interessant.

 

Meer willen weten over beleggen in chips? Klik hieronder voor meer informatie over Aandelen en ETF's.