Belangrijk nieuws uit begin 2024 Bitcoin ETF in gevaar!

De cryptowereld is een wereld van innovatie en ontwikkelingen. Om de haverklap worden nieuwe munten geïntroduceerd en bestaande munten maken razendsnelle innovaties om zo voor te blijven op concurrentie. Ook bestaande spelers in de beleggingswereld zitten niet stil. Grote partijen proberen als Black Rock en Vanguard proberen mee te doen met de cryptotrends.

Al langer spelen er geruchten over de welbekende ‘Bitcoin-ETF’. De grote Amerikaanse beleggingspartij Black Rock is al een tijd bezig met de aanvraag en goedkeuring van deze ETF. Deze spot Bitcoin ETF zal de koers van Bitcoin tracken en ook daadwerkelijk volgen. De ETF fungeert bijna op dezelfde manier als normale ETF. Het enige verschil is dat deze Spot ETF daadwerkelijk ook investeert in Bitcoin via de fondsbeheerder.

 

Waarom is de Bitcoin-ETF zo belangrijk?

 

De Bitcoin-ETF is om veel verschillende redenen belangrijk, allereerst zet bet een grote stap in de doelstelling van Bitcoin zelf. De missie van Bitcoin is namelijk een daadwerkelijk betaalmiddel te worden voor het grote publiek. Door deze ETF wordt er ren stap in de goede richting gedaan dit doel te behalen.

 

Ten tweede is de Bitcoin-ETF een mogelijkheid voor veel vermogensbeheerders om klanten te laten beleggen in producten die in Bitcoin investeren. Zo kunnen pensioenfondsen en overige beheerders van portfolio’s nu beleggen in een producten die in Bitcoin investeren.

 

Door de ETF’s wordt de Bitcoin dus voor veel verschillende partijen en investeerders interessant. Dit zorgt dus voor meer vraag maar Bitcoin en dus ook kans op een stijging van de koers. Deze is makkelijk te verklaren met het optelsommetje van ‘vraag en aanbod’, wanner de vraag naar Bitcoin stijgt terwijl het aanbod hetzelfde blijft zal de prijs stijgen.

 

Waarom is de Bitcoin ETF nu in gevaar?

 

De Bitcoin-ETF mag niet zomaar geïntroduceerd worden. Er zijn gigantisch veel reglementen voor de ETF voordat deze daadwerkelijk op de markt mag komen.

 

De Amerikaanse SEC moet goedkeuring geven op de introductie van deze ETF. Deze partij controleert alle financieel gerelateerde instellingen en ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De partij zit bijvoorbeeld ook al lange tijd verwikkeld in een rechtszaak met cryptomunt Ripple. De SEC moet goedkeuring geven aan de ETF.

 

Dit traject van goedkeuring duurt al een tijd. Dit laat veel analisten speculeren welke kans de goedkeuring heeft. Al lange tijd wordt er veel nieuws verspreid over de ETF. Cryptokenners en analisten berekenen al lange tijd de kans dat de ETF zou kunnen lanceren.

 

De kans dat de ETF in 2023 nog zou lanceren werd door veel analisten voorspeld. Dit bleek helaas niet waar. De laatste deadline waarop de SEC met nieuws moet komen is 10 januari. Op deze datum vroegen 21Shares samen met ARK Invest de laatste ETF aan. De kans is groot wanneer de ETF eenmaal is goedgekeurd dat op dat moment meerder aanvragen worden goed gekeurd om zo een eerlijk speelveld te creëren. Het is dus al duidelijk dat vandaag of morgen de ETF niet wordt gelanceerd.

 

Daarnaast voorspellen meerdere analisten dat de Bitcoin ETF niet het effect heeft wat veel mensen verwachten. De verwachtingen zijn dat wanneer de ETF zal lanceren de koers van Bitcoin erg zal stijgen.

 

Deze verwachtingen kloppen niet volgens veel analisten. Zo licht Van Eck adviseur Gabor Gurbacs toe op X dat de lancering van de ETF op korte maar ook lange termijn heel erg overschat wordt. Ook licht hij toe dat de nieuwe kapitaalstroom voor deze ETF grotendeels al in de markt van Bitcoin zat.

 

Wat zegt de Bitcoin ETF over andere crypto ETF’s?

 

De Bitcoin ETF is niet de enige crypto ETF die aangevraagd is. Het afgelopen half jaar zijn voor meerdere munten ETF’s aangevraagd. Deze ETF’s worden stuk voor stuk ook gekeurd bij de SEC. Deze financiële waakhond zal al deze ETF’s moeten keuren. Wanneer de Bitcoin ETF goedgekeurd wordt is de kans groot dat andere munten ook haar Spot ETF zullen krijgen. Naast Bitcoin zijn er ook Spot ETF’s aangevraagd voor Ethereum en Ripple.

 

 

Meer weten?

 

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen   

Lees meer over: