Bitcoin Halving 2024, nu bitcoin kopen?

De Bitcoin halving werd geïntroduceerd door de maker ervan, Satoshi Nakamoto, om de inflatie te beheersen en ervoor te zorgen dat de digitale valuta een deflatoir bezit blijft. Maar wat zullen de effecten zijn van de Bitcoin halving 2024?!

Bitcoin Halving 2024 Cyclus Uitgelegd

 

De Bitcoin halving is een cruciale gebeurtenis in de wereld van Bitcoin die investeerders en anderen die erbij betrokken zijn beïnvloedt. Ongeveer elke vier jaar wordt de beloning voor het delven van nieuwe Bitcoin-blokken gehalveerd. Dit wordt gedaan om de voorraad Bitcoin te beheersen en het meer te laten lijken op schaarse grondstoffen zoals goud. De halvering helpt de waarde van Bitcoin stabiel te houden door de snelheid waarmee nieuwe Bitcoins worden gecreëerd te verminderen.

 

De Bitcoin halving werd geïntroduceerd door de maker ervan, Satoshi Nakamoto, om de inflatie te beheersen en ervoor te zorgen dat de digitale valuta een deflatoir bezit blijft. In eerste instantie ontvingen mijnwerkers 50 bitcoins als beloning voor het verwerken van transacties en het ondersteunen van het blockchain-netwerk. Na de eerste halvering in 2012 werd deze beloning verlaagd tot 25 bitcoins, en het is vervolgens regelmatig gehalveerd, waarbij de beloning telkens verder afnam. Wat gaat de bitcoin halving 2024 ons brengen?

 

 

Bitcoin halving 2024: De geschiedenis van Bitcoin halveringen

 

De geschiedenis van de Bitcoin-halveringen is interessant en laat zien hoe het zich heeft ontwikkeld vanaf het begin in 2009. Sindsdien heeft Bitcoin verschillende halveringen meegemaakt, elk met een grote rol in zijn ontwikkeling.

 

  1. De eerste halvering (november 2012): De eerste Bitcoin-halvering vond plaats toen het netwerk 210.000 blokken bereikte. De mijnbeloning werd verlaagd van 50 naar 25 bitcoins per blok. Deze gebeurtenis markeerde de eerste test van Satoshi's theorie over gecontroleerde geldvoorziening en deflatoire economie. Ondanks aanvankelijke onzekerheden bleef het Bitcoin-netwerk stabiel, en de nasleep zag de prijs van Bitcoin stijgen van $10,59 tot $126,24 binnen 180 dagen, waardoor de levensvatbaarheid van de onderliggende economische principes werd versterkt.
  2. De tweede halvering (juli 2016): Met bitcoin stevig verankerd in het publieke bewustzijn, verminderde de tweede halvering de blokbeloning tot 12,5 bitcoins. In deze periode zag men de opkomst van cryptocurrency als een legitieme beleggingsklasse, met een toenemende participatie van zowel particuliere als institutionele investeerders. Na deze halvering kende bitcoin een aanzienlijke stijging, met een piek van meer dan $1002,92 en het leggen van de basis voor de bullrun van 2017.
  3. De derde halvering (mei 2020): De laatste halvering verminderde de beloning tot 6,25 bitcoins per blok. Te midden van wereldwijde economische onzekerheden als gevolg van de COVID-19-pandemie werd deze halvering nauwlettend gevolgd door investeerders wereldwijd. Het speelde een cruciale rol in de opmerkelijke prestaties van bitcoin door 2020 en in 2021, met de cryptocurrency die nieuwe all-time highs bereikte van $14.849,09 binnen 180 dagen en een centraal punt werd in discussies over de rol van digitale valuta's in de toekomst van financiën.

 

Scherm­afbeelding 2024-04-19 om 11.49.32

De Bitcoin Halving 2024: Wat te verwachten

 

De aankomende bitcoin halvering 2024 belooft een keerpunt te worden, waarbij de beloning wordt verminderd tot 3,125 bitcoins per blok. Dit moment zal naar verwachting een diepgaande invloed hebben op het mijnbouwlandschap, waarbij mogelijk winstgevendheidsmetrieken worden hervormd en technologische vooruitgang in mijnbouwefficiëntie wordt versneld. Historische precedenten suggereren een periode van aanpassing terwijl mijnwerkers de verminderde prikkels navigeren, met mogelijke implicaties voor de hash rate van het netwerk en de algehele beveiliging.

 

Historisch gezien daalt de hash rate (de totale rekenkracht die is toegewijd aan het delven en verwerken van transacties) na een halvering omdat onrendabele mijnwerkers loskoppelen, maar herstelt het meestal binnen enkele weken. Dit komt doordat de halvering de schaarste van Bitcoin versterkt, mogelijk de prijs opdrijft en de winst verhoogt voor degenen die kunnen blijven delven. Als de prijsstijging de beloningsverlaging overtreft, zoals het geval is geweest in het jaar na elke eerdere halvering, kan het delven winstgevend blijven, zelfs met minder munten per blok. Dit komt doordat de overlevenden het marktaandeel van het netwerk oppikken als anderen vertrekken. Bovendien stimuleert de halvering mijnwerkers om te investeren in efficiëntere apparatuur om concurrerend te blijven. Daarom ervaart de hash rate doorgaans een tijdelijke daling, gevolgd door een stijging in efficiëntie en de algehele hash rate op de lange termijn.

 

 

Impact van de Bitcoin Halving 2024 op de mijnwerkers en de markt

 

Dat gezegd hebbende, zal de impact op bitcoinmijnwerkers variëren. Energiekosten verbonden aan het draaien van energie-intensieve mijnbouwapparatuur vormen de grootste kostenpost voor mijnwerkers, die typisch 75-85% uitmaken van de totale operationele cashkosten van een mijnwerker. Huidige energiekosten voor het genoteerde universum bedragen gemiddeld ongeveer $0,04/kWh. Bij deze kosten schatten we dat de all-in cashkosten van de top 10 genoteerde mijnwerkers ongeveer $45.000/bitcoin zullen zijn na de halvering. Grotere mijnwerkers met lagere kosten per munt zullen hun marges zien krimpen maar waarschijnlijk winstgevend blijven, vooral als de prijs van bitcoin stijgt. We geloven dat de halvering waarschijnlijk zal leiden tot consolidatie binnen de mijnbouwindustrie, waarbij kleinere mijnwerkers worden uitgeperst en grotere spelers hun marktaandeel uitbreiden. Deze trend is echter al aan de gang, aangezien openbaar verhandelde mijnwerkers nu een recordpercentage van de hash rate controleren. Historisch gezien hebben aandelen in bitcoin mining sterk hersteld na halvering en de spotprijs overtroffen in halveringsjaren.

 

 

De toekomst van bitcoin na de bitcoin halving 2024

 

Naarmate de mijnbeloningen afnemen, kunnen transactiekosten belangrijker worden voor de winstgevendheid van mijnwerkers. De halvering benadrukt de schaarste van Bitcoin, trekt investeringen en speculatie aan. Het bevestigt de principes van Bitcoin als een gedecentraliseerd, beperkt en veilig bezit, en vormt zo zijn rol in het evoluerende financiële landschap.

 

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Wil je graag beleggen in crypto? Dat kan hier!

Lees meer over: ,