De DeFi opmars: 1 van de belangrijkste finance sectoren?

In de afgelopen jaren heeft de wereld van gedecentraliseerde financiën (DeFi) steeds meer aandacht gekregen. DeFi verwijst naar de opkomst van financiële dienstverlening op basis van blockchain-technologie, waarbij traditionele tussenpersonen worden omzeild en financiële activiteiten rechtstreeks tussen individuen kunnen plaatsvinden. Deze nieuwe vorm van financiële dienstverlening heeft veel potentieel en biedt beleggers nieuwe mogelijkheden om…

In de afgelopen jaren heeft de wereld van gedecentraliseerde financiën (DeFi) steeds meer aandacht gekregen. DeFi verwijst naar de opkomst van financiële dienstverlening op basis van blockchain-technologie, waarbij traditionele tussenpersonen worden omzeild en financiële activiteiten rechtstreeks tussen individuen kunnen plaatsvinden. Deze nieuwe vorm van financiële dienstverlening heeft veel potentieel en biedt beleggers nieuwe mogelijkheden om te profiteren van de voordelen van decentralisatie en automatisering. In dit artikel zullen we de wereld van Decentralized Finance verkennen en uitleggen hoe beleggers kunnen profiteren van deze opkomende sector.

 

Wat is DeFi en hoe werkt het?

Decentralized Finance, of DeFi, is een term die wordt gebruikt om een breed scala aan financiële toepassingen en protocollen te beschrijven die zijn gebouwd op een blockchain-netwerk. In plaats van te vertrouwen op gecentraliseerde tussenpersonen zoals banken, biedt de gebruikers de mogelijkheid om direct een wisselwerking met elkaar aan te gaan via slimme contracten. Dit maakt snelle en transparante financiële transacties mogelijk, inclusief leningen, handel, staking, yield farming en meer.

Voordelen voor beleggers

DeFi biedt verschillende voordelen voor beleggers. Ten eerste biedt het een hoge mate van financiële autonomie. Beleggers hebben volledige controle over hun activa en kunnen transacties uitvoeren zonder tussenkomst van derden. Bovendien biedt DeFi vaak hogere rentetarieven en opbrengsten dan traditionele financiële instellingen, waardoor beleggers kunnen profiteren van aantrekkelijke rendementen op hun investeringen.

 

Belangrijke toepassingen

Er zijn verschillende belangrijke DeFi-toepassingen die beleggers kunnen verkennen. Een van de meest populaire toepassingen is Decentralized Exchanges (DEX), waar gebruikers cryptocurrencies kunnen verhandelen zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Andere toepassingen omvatten leningprotocollen, zoals het uitlenen en lenen van activa zonder een traditionele kredietverstrekker, en yield farming, waarbij beleggers rendement kunnen verdienen door hun activa in te zetten op specifieke platforms.

 

Risico's en uitdagingen

Hoewel het principe veel potentieel biedt, zijn er ook risico's en uitdagingen waar beleggers rekening mee moeten houden. Een van de belangrijkste risico's is het smart contractrisico, waarbij kwetsbaarheden in de code van een slim contract kunnen leiden tot verlies van fondsen. Bovendien kunnen de rendementen volatiel zijn en kunnen beleggers worden blootgesteld aan marktrisico's en liquiditeitsrisico's.

 

Het belang van onderzoek en due diligence

Bij het investeren in DeFi is grondig onderzoek en due diligence essentieel. Beleggers moeten de werking van verschillende protocollen begrijpen, de betrouwbaarheid van de ontwikkelaars evalueren en de veiligheidsmaatregelen van het platform onderzoeken. Het gebruik van audited protocols en het volgen van best practices voor beveiliging kunnen helpen om risico's te beperken.

Starten bij finst: een bundel vol crypto’s

Finst heeft een DeFi-bundel gemaakt die je in staat stelt moeiteloos te diversifiëren over verschillende project in de crypto omgeving. Kortom het maakt het jou dus heel makkelijk om te starten met investeren in veel verschillende DeFi projecten. Bekijk de tabel waar de bundel momenteel uit bestaat.

 

NaamSymboolGewicht
1ChainlinkLINK16,36%
2UniswapUNI13,24%
3AvalancheAVAX13,24%
4MakerMKR5,71%
5AaveAAVE5,68%
6The GraphGRT5,63%
7Curve DaoCRV5,28%
8FantomFTM5,11%
9TezosXTZ5,07%
10GnosisGNO4,43%
11Convex FinanceCVX4,39%
12Basic Attention TokenBAT4,17%
13LoopringLRC4,12%
14Yearn FinanceYFI3,90%
15AMPAMP3,69%
(Het aanbod hierboven getoond: per 1-08-2023 en hun respectievelijke weging vanaf 20:13 30-08-2023)
finst veiligheid

Meer weten?

 

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen   

Lees meer over: