Grootste 5 Nederlandse bedrijven

De Nederlandse beurs is de thuisbasis van een aantal belangrijke internationale bedrijven. Vandaag bespreken we de vijf grootste spelers op de Nederlandse beurs, van het moment: ASML, Prosus, Airbus, Heineken en ING Groep.

ASML in Nederland

ASML is een bedrijf uit Nederland en wereldleider in de productie van lithografiesystemen, die worden gebruikt in de productie van computerchips. Het bedrijf is opgericht in 1984 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste leveranciers van lithografiesystemen aan de chipindustrie. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de AEX-index en wordt erkend om zijn technologische innovatie en financiële prestaties. De laatste tijd is ASML voornamelijk in het nieuws vanwege de Verenigde Staten proberen al twee jaar het leveren van de lithografiemachines aan China te blokkeren, in de hoop zo de economische en militaire vooruitgang van het land te vertragen.

Prosus

Prosus is een Nederlands technologiebedrijf dat in 2018 is ontstaan als afsplitsing van Naspers. Het bedrijf belegt in e-commerce, internetdiensten en fintech. Met een aanwezigheid in meer dan 20 landen en een sterke focus op groei, is Prosus een van de snelst groeiende bedrijven op de Nederlandse beurs. Prosus en moederbedrijf Naspers kwamen laatste dagen in het nieuws vanwege de beslissing wereldwijd 30 procent van hun kantoorpersoneel ontslaan. Naar verluid zouden de ontslagen plaatsvinden in Hong Kong, Zuid-Afrika en in Amsterdam, aldus topman Bob van Dijk in gesprek met persbureau Bloomberg. Om hoeveel mensen het precies gaat, wil hij niet zeggen.

Airbus

Airbus is een Europese luchtvaartmaatschappij die bekend staat om haar producten en diensten op het gebied van luchtvaart en ruimtevaart. Het bedrijf is opgericht in 1970 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste luchtvaartbedrijven ter wereld. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de AEX-index en wordt gewaardeerd om zijn technische vaardigheden en financiële prestaties.

Heineken

Heineken is een van de grootste bierproducenten ter wereld. Het bedrijf is opgericht in 1864 en is sindsdien uitgegroeid tot een multinational die bier produceert en verkoopt in meer dan 70 landen. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de AEX-index en wordt erkend om zijn kwaliteitsproducten en financiële prestaties.

ING Groep

ING Groep is een Nederlandse multinational bank en financiële dienstverlener die actief is in meer dan 40 landen. Het bedrijf is opgericht in 1991 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grootste financiële instellingen ter wereld. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de AEX-index en wordt gewaardeerd om zijn financiële stabiliteit en duurzaamheid.

Kortom

Deze vijf bedrijven hebben allemaal een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse beurs en blijven hun prestaties waarborgen. Ze zullen een belangrijke rol blijven spelen in de toekomstige groei en ontwikkeling van de Nederlandse economie. Ze hebben een stevige financiële basis, hebben bewezen succesvol te zijn in hun sectoren en blijven innoveren om aan de veranderende behoeften van de markt te voldoen. Met hun technologische innovatie, financiële stabiliteit en toekomstgerichtheid blijven ze een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en de beurs van Nederland.

Wil jij starten met beleggen in deze bedrijven? Dat kan hier!

Heb je nog vragen na dit artikel, neem gerust contact met ons op.

Lees meer over: