Defensief vs Offensief beleggen

Wanneer het gaat om beleggen, zijn er twee belangrijke benaderingen: defensief beleggen en offensief beleggen. Beide benaderingen hebben verschillende kenmerken en kunnen verschillende resultaten opleveren, afhankelijk van de doelstellingen en risicobereidheid van de belegger. In dit artikel nemen we je mee in de twee soorten en geven we een mogelijkheid om zelf te starten met een van de twee strategieën.

Defensief beleggen

Defensief beleggen is een benadering die zich richt op het minimaliseren van risico’s en het behouden van kapitaal. Beleggers die defensief beleggen willen niet te veel risico lopen en kiezen daarom voor beleggingen die minder volatiel zijn en minder gevoelig zijn voor schommelingen op de markt. Defensieve beleggingen zijn vaak stabielere investeringen, zoals staatsobligaties, hoogrenderende spaarrekeningen, blue-chip aandelen of ETF’s. Deze beleggingen hebben over het algemeen een lager rendement, maar bieden meer stabiliteit en zekerheid.

Defensieve beleggingen zijn geschikt voor beleggers die hun kapitaal willen behouden en geen grote verliezen willen lijden. Beleggers die in de buurt van hun pensioen staan, of die niet bereid zijn om grote risico’s te nemen met hun geld, zijn typisch voorbeelden van defensieve beleggers.

Offensief beleggen

Offensief beleggen is een benadering die gericht is op het maximaliseren van het rendement. Beleggers die offensief beleggen zijn bereid om meer risico te lopen en kiezen daarom voor beleggingen die meer volatiel zijn en meer gevoelig zijn voor schommelingen op de markt. Offensieve beleggingen zijn vaak aandelen van groeibedrijven of opkomende markten, beleggingen in nieuwe technologieën of crypto. Deze beleggingen kunnen een hoger rendement opleveren, maar zijn vaak ook riskanter.

Offensieve beleggingen zijn geschikt voor beleggers die bereid zijn om risico’s te nemen en op zoek zijn naar hogere rendementen. Beleggers die nog ver van hun pensioen staan, of die een hoger risicoprofiel hebben, zijn typische voorbeelden van offensieve beleggers.

Welke benadering is geschikt voor jou?

Of je nu kiest voor defensief of offensief beleggen, is afhankelijk van jouw doelstellingen en risicobereidheid. Het is belangrijk om te overwegen hoeveel risico je bereid bent te nemen, hoeveel tijd je hebt om te beleggen, en wat uw financiële doelstellingen zijn. Over het algemeen geldt dat hoe langer je beleggingshorizon is, hoe meer risico je kunt nemen, omdat je meer tijd heeft om eventuele verliezen te herstellen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je niet volledig hoeft te kiezen voor een defensieve of offensieve benadering. Je kunt er ook voor kiezen om een evenwichtige portefeuille te creëren die bestaat uit zowel defensieve als offensieve beleggingen.

De keuze

Ben jij een persoon die defensief of offensief wil beleggen, dan is Scalable de perfecte broker voor jou. Bij Scalable heb je namelijk de mogelijk om zowel te beleggen in defensieve als offensieve beleggingen. Hieronder hebben we ze voor jou op een rijtje gezet:

Het defensieve aanbod van Scalable:

  • Meer dan 1.800 ETF’s;
  • Meer dan 2.000 fondsen;
  • Een totaal van 7.000 aandelen die voor een groot deel uit blue-chip aandelen bestaan.
  • 2,3% per jaar over je tegoed tot €100.000.

Het offensieve aanbod van Scalable:

  • Een totaal van 7.000 aandelen die uit een deel bestaan uit groeibedrijven in groeiende markten;
  • Meer dan 75 opties rondom cryptovaluta.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen.

Klik hier om te starten

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: , ,