Beginnen met beleggen, waarom is het belangrijk om nu starten in 2024?

Ik ben te jong om te beleggen. Beleggen doe ik pas als ik veel geld verdien. Ik heb geen tijd om te beleggen… Het zou goed kunnen dat je herkent in één van deze excuses. Dat is helemaal niet gek, want er zijn veel mensen die hier hetzelfde over denken. In dit artikel leggen we uit waarom deze gedachte niet per se juist hoeft te zijn.

Geld maakt geld

Door op jonge leeftijd te beginnen met beleggen, heb je een langere beleggingshorizon waardoor je meer tijd hebt om te profiteren van de groei van je beleggingen. Om een simpel voorbeeld te geven: In januari belegt Thom 100 euro en hij behaalt een rendement van 3%. Zijn portfolio is nu gestegen met 3 euro! De volgende maand behaald Thom nog een keer een rendement van 3% op zijn belegging. Door het positieve rendement van de maand ervoor heeft Thom deze maand geen 3 euro maar 3,30 behaald. Dit noemt men ‘compound rendement’. 30 cent extra rendement lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar op langer termijn ga je dit flink merken.

Tijd is je vriend, gewoon beginnen met beleggen

De tijd is je beste vriend als het gaat om beginnen met beleggen. Hoe eerder je begint, des te meer tijd je hebt om fouten te maken en te leren van je ervaringen. Een belegger die geen fouten maakt bestaat niet. Je moet fouten durven maken als je geld wilt verdienen. Als je jezelf de mogelijkheid geeft om fouten te maken dan zal je daar op lange termijn de vruchten van plukken. Denk namelijk aan het spreekwoord: ‘Een ezel stoot zich in het gemeen geen twee keer aan de dezelfde steen.’

Mindset ontwikkelen

Als je op jonge leeftijd begint met beleggen, ontwikkel je een beleggingsmindset die jou gedurende je hele leven zal helpen. Je leert hoe je jouw geld kunt beleggen en de waarde ervan kunt vergroten, wat je op de lange termijn financiële stabiliteit en vrijheid geeft. 

Voor iedereen is er een beleggingsvorm. Niet iedereen past dezelfde schoenen, daarom zijn er meerdere schoenmaten. Hetzelfde geld voor beleggen en de diverse beleggingsmogelijkheden. Een risicoavers persoon zal sneller gaan voor een obligatie, terwijl dat iemand die ervan houdt om risico te nemen voor crypto of aandelen zal gaan.

Geen startkapitaal nodig

De tijd van een startkapitaal van €100.000 is voorbij. Beginnen met beleggen doe je al vanaf een paar euro. Iedereen kan dus beleggen. De uitspraak ‘ik ga pas beleggen als ik rijk ben’ is dus hartstikke gedateerd, want beleggen is voor iedereen.

Verschil maken in je financiële toekomst

Door op jonge leeftijd te beginnen met beleggen, kun je een verschil maken in jouw financiële toekomst. Je hebt de kans om jouw vermogen op te bouwen en jouw financiële doelen te bereiken. Dat is uiteindelijk waarvoor de meeste mensen beleggen en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen.

Lees meer over: , ,