Goud, de grootste onder edelmetalen in 2024

Goud, de koning onder edelmetalen

De bekendste vorm van edelmetalen, goud. Iedereen kent het wel en weet ook dat het een waardevol metaal is. Goud wordt al heel lang gezien als een waardevol metaal. Maar hoe investeert u in deze "koning?"

Goud in de geschiedenis

 

De oudste vermelding van ahet gebruik van goud als betaal middel is in 640 v chr. In het rijk Lydië wat nu West-Turkije is. Daarna is de edelmetaal de hele geschiedenis doorgegaan als betaalmiddel. Pas in 1971 werden gouden munten officieel afgeschaft als betaalmiddel. Tegenwoordig wordt de edelmetaal nog gebruikt in sierraden, elektronische apparaten en als beleggingsvorm.

 

Waarom beleggen in Goud?

 

De edelmetaal is in de geschiedenis altijd al gezien als een waardevolle en de meest liquide middel gezien om waarde in op te slaan. Die zorgt ervoor dat de edelmetaal een hele interessante manier van beleggen is. Daarnaast houd de edelmetaal zijn waarde vast. Dit betekend dat de prijs nauwelijks schommelt. Ook zal de goudprijs over de jaren heen altijd stijgen. Dit kan natuurlijk door een crisis of Bear market dalen, maar gemiddeld zal de prijs altijd stijgen.

 

 

goud

Waar gebruiken we goud nog meer voor?

 

Naast het beleggen in de edelmetaal wordt het nog meer gebruikt in sierraden en elektronische apparaten. Het is dus ook mogelijk om in de edelmetaal te investeren doormiddel van sierraden. Wanneer beleggers dit doen moet er goed gelet worden wat het waard is. Dit wordt uitgedrukt in karaat en staat op de mate van zuiverheid van het metaal. Hoe hoger het karaat is hoe hoger de zuiverheid van het metaal is dus ook het percentage goud in het sieraad of blok. Dit betekend dat een blok van 24 karaat dus meer waard is dan een blok van 8 karaat.

 

De edelmetaal op zichzelf is een zacht metaal, dit houd in dat het makkelijk is om te bewerken maar ook makkelijk is om te krassen of te buigen. Om het buigen of krassen tegen te gaan wordt de edelmetaal ingelegd met andere metalen zoals koper. Dit zorgt ervoor dat het harder wordt maar ook minder puur. Dus hoe meer ander metaal verwerkt is door  is verwerkt hoe lager het karaat goud. Goud waar heel veel koper door verwerkt is noemen we dus 8 karaats. De waarde van het edelmetaal wordt ook bepaalt door het aantal karaat.

 

Hoe kan ik beleggen in goud?

 

Hieronder vind u de verschillende manieren van het investeren in edelmetaal.

 

Fysieke manier van investeren:

 

Dit betekend dat een belegger rechtstreeks in de edelemetaal investeert. Dit gaat dan via een broker bijvoorbeeld GoldRepublic of door het te kopen en zelf op te slaan. Via een broker of bank wordt het in een kluis in een bank op geslagen. Wanneer een belegger zelf een goud inkoopt bij een goudhandel moet hij dit zelf opslaan. Hier komt het risico bij kijken bestolen te worden.

 

Investeren via ETF’s of indexen

 

Wanneer een belegger ervoor kiest voor ETF’s of indexen belegt een belegger in trackers die zo nauwkeurig mogelijk de koers van de edelmetaal volgen. het voordeel van ETF’s is dat het een manier van beleggen is waar weinig risico bij komt kijken. Ook is het makkelijk om in te stappen. Meer lezen over ETF’s klik hier (link naar etf).Wanneer u investeert in een beleggingsfonds is de kans groot dat u ook investeert in goud of een ander edelmetaal.

 

Daarnaast is het ook nog mogelijk om te investeren via goud door middel van aandelen. Op deze manier zal u niet investeren in goud zelf maar in goudmijnen. Deze mijnen zijn ook ongeveer zo waardevast als goud en worden gezien als een goed alternatief.

 

Meer willen weten over Edelmetalen of ETF's? Klik dan hieronder