Goudkoorts enorm op de blockchain in 2023

Afgelopen maand kwam het bericht dat De Nederlandse Bank ruim 200 ton goudbaren en gouden munten met een totale waarde van 10,4 miljard euro heeft verplaatst van de DNB kluis in Haarlem naar het nieuwe Cashcentrum in Zeist. 

Goudkoorts

 

Goud wordt aangehouden door centrale banken als hedge tegen fiatgeld en als reserve voor de staatskas. Verstandig gezien de geopolitieke spanning tussen landen.

 

Het aanhouden van (fysiek) goud komt wel met een paar uitdagingen:

 

  • Het veilig bewaren kost veel geld, tijd en energie
  • Verplaatsen van A naar B is complex en komt met veel kosten
  • In- en verkoop van grote hoeveelheden goud is omslachtig. En hoe bepaal je of het goud echt is?

 

Dankzij Blockchain technologie is de goudmarkt nu ook ‘’on-chain’’ te vinden. 

Tether Gold (XAUT), PAX Gold (PXG) en andere door goud gedekte tokens introduceren een nieuwe manier van digitaal eigenaarschap. 

 

Hoe werkt Tether Gold?

 

Volgens de aankondiging van Tether, is 1 Tether Gold token (XAUT) gelijk aan 1 troy ounce (31,1034768 gram) fysiek goud en is €1814,76 waard op het moment van schrijven. De troy ounce is de standaard gewichtseenheid voor alle edelmetalen zoals goud.

 

Tether geeft aan dat de tokens gedekt zijn door fysiek goud, bewaard in een kluis in Zwitserland. De Tether Gold token is te koop via een eigen website. Bovendien is de XAUT token ook te verhandelen via crypto exchanges zoals Bitfinex, Bitget en zijn de XAUT tokens veilig op te slaan via Ledger. 

 

On-chain data geeft aan dat, op moment van schrijven, in totaal 4727 XAUT tokens gemint zijn en vastgehouden worden door 325 verschillende wallets.  

 

 Denk aan de volgende risico’s bij goud tokens

 

Om de juiste afweging te maken of goud tokens het waard zijn om in je beleggingsportfolio toe te voegen een aantal risico’s om rekening mee te houden:

 

  1. On-chain goud is een relatief nieuw concept. Daarom is er geen garantie dat deze tokens hun waarde blijven behouden en/of dat de bedrijven die deze goud tokens uitgegeven hebben hun verplichtingen kunnen nakomen
  2. De prijs van on-chain goud is gekoppeld aan de daadwerkelijke prijs van fysiek goud. Mocht de prijs van fysiek goud dalen dan dalen de prijzen van on-chain goud ook mee
  3. Sommige goud tokens hebben een lage handelsvolume. Dit zou dus kunnen betekenen dat het lastiger wordt om je goud tokens te verkopen en/of aankopen

 

Waarom zou je goud tokens wel overwegen toe te voegen in je portfolio?

 

Het grootste voordeel van investeren in on-chain goud tokens is dat het stabiliteit en veiligheid brengt. Goud dient al eeuwen als een vorm van valuta voor diverse samenlevingen en haar waarde is altijd vrij stabiel geweest.

 

Bovendien zijn de meeste goud tokens met de ERC-20 standaard gebouwd op het Ethereum blockchain netwerk. Dat betekent dus dat deze ondersteund worden door de meeste crypto wallets en bijna instant verzonden kunnen worden van A naar B.

Meer weten?

 

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen   

Zelf goud kopen?

 

Maak een account aan bij Gold Republic:

Lees meer over: