Hoe komt een koers tot stand in 2023?

Crypto’s, aandelen, obligaties en edelmetalen ze hebben allemaal een koers. Maar hoe komt deze koers tot stand? Waar begint de prijs van een aandeel zoals bijvoorbeeld Apple of Shell, en ook belangrijk, waardoor gaat een koers omhoog of omlaag?

De koers

De koers van een financieel instrument, zoals een aandeel, obligatie, valuta of grondstof, komt tot stand door de interactie van vraag en aanbod op de markt. Dit betekent dat de prijs van een financieel instrument wordt bepaald door het aantal kopers en verkopers op de markt en hun bereidheid om te kopen en verkopen tegen bepaalde prijzen.

Wanneer er meer kopers zijn dan verkopers op de markt, zal de vraag toenemen en zal de prijs stijgen. Omgekeerd, wanneer er meer verkopers zijn dan kopers op de markt, zal het aanbod toenemen en zal de prijs dalen.

Andere factoren

Andere factoren die de koers van een financieel instrument kunnen beïnvloeden zijn onder meer macro-economische indicatoren, zoals rentetarieven, inflatiecijfers, economische groei en geopolitieke ontwikkelingen. Ook nieuws over een bedrijf, zoals kwartaalresultaten of overnames, kan de koers van een aandeel beïnvloeden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de koers van een financieel instrument kan fluctueren en dat deze niet alleen wordt beïnvloed door fundamentele factoren, maar ook door technische factoren en marktpsychologie. Voornamelijk in de cryptowereld speelt de marktpsychologie een grote rol terwijl bij aandelen technische factoren een grote rol kunnen spelen.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: , ,