Inflatie, Hoe kun je jouw geld beschermen in 2024?

Inflatie... We hebben er allemaal mee te maken. Momenteel wordt alles duurder, van boodschappen tot energierekening. Het artikel van vandaag bespreken we aantal opties hoe je jouw vermogen kunt beschermen in een tijd als deze.

Wat is inflatie?

In de economie spreken we van inflatie wanneer er sprake is van een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, terwijl inkomsten nauwelijks stijgen. Het betekent dat je vandaag minder voor bijvoorbeeld 100 euro kunt kopen dan gisteren. Kortom, de waarde van geld wordt door inflatie in de loop van de tijd minder waard.

We spreken dus van ‘geldontwaarding’. Een andere reden hiervoor kan zijn: het overmatig bijdrukken van nieuw geld. In Europa bepaalt de Europese Centrale Bank (ECB) hoeveel geld bijgedrukt wordt en hoeveel geld in omloop komt. De ECB kan verschillende redenen hebben om extra geld bij te printen. Vaak is dit om de economie te stimuleren. Hoe meer geld in omloop, des te meer geld de consument kan uitgeven.

Hoe kun je je jouw geld beschermen tegen inflatie?

Door je geld simpelweg op je spaarrekening te laten staan, zal het over tijd steeds minder waard worden. Hieronder behandelen we een aantal beleggingsproducten waar je in kunt investeren, om je vermogen te beschermen tegen inflatie.

Edelmetalen

In tijden van economische crises, gaan veel mensen op zoek naar veilige havens om hun vermogen te beschermen. Eén van die veilige havens zijn edelmetalen. Wanneer je terugkijkt in de geschiedenis blijkt dat edelmetalen een uitstekende methode is om je vermogen te beschermen.

Deze traditionele manier van beleggen is populair omdat er maar een beperkt aanbod beschikbaar is en er zullen geen of nauwelijks nieuwe edelmetalen ontstaan. Het aanbod is dus beperkt, terwijl de vraag zal toenemen. Een edelmetaal behoudt zijn waarde aangezien het gebruikt wordt voor sierraden en ook bij veel elektronische apparaten.

Waar koop je edelmetalen?

Edelmetalen zijn op veel verschillende manieren te kopen. Je kunt bijvoorbeeld naar de juwelier gaan en daar ‘fysiek’ edelmetalen kopen. Je kunt het ook online kopen. GoldRepublic is een online platform waar dit makkelijk kan. Je koopt het edelmetaal naar keuze en je kan ervoor kiezen of ze het naar opsturen of voor je opslaan in één van hun kluizen.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen

GoldRepublic

Crypto

Een meer modernere manier is investeren in cryptocurrency. Deze beleggingsvorm is namelijk de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen. Tegelijkertijd is het ook één van de meer risicovolle opties. Dit komt met name vanwege de hoge volatiliteit. Het voordeel is dat je hoge rendement kunt behalen, maar het nadeel is ook dat de koersen enorme dieptepunten kennen. Daarom is het extra belangrijk hier te benadrukken dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen, want je kunt je inleg verliezen.

Waar koop je crypto?

Er zijn momenteel veel platforms waar je cryptovaluta kunt kopen. Een goede optie is bijvoorbeeld Bitcoin Meester. Kenmerkend is het grote aanbod aan cryptomunten, goede bereikbaarheid en simplistisch karakter. Het maakt deze broker geschikt voor beginnende beleggers.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen

Bitcoin Meester

Aandelen

Als je denkt aan beleggingsproducten denk je waarschijnlijk direct aan aandelen. Niet zo gek, want het geld al jaren als een populaire belegging. Maar wat maakt deze investering interessant in tijden van inflatie? Dit komt doordat bedrijfswinsten doorgaans meestijgen met de inflatie. Je moet wel weten wat doet en waar je investeert. Zeker in tijden van hoge inflatie is er een hoop onzekerheid op de markt en is het dus moeilijk om te bepalen wanneer het juiste moment is om een aandeel te kopen.

Waar koop je aandelen?

De makkelijkste manier om aandelen te kopen is net als bij de twee eerdere beleggingsproducten online via een platform. In Nederland is DeGiro de meest bekendste, echter worden hier relatief hoge handelskosten gerekend.

Het Duitse platform Scalable Capital, is redelijk nieuw op de Nederlandse markt, maar biedt vooral voor de beginnende belegger een aantal mooie opties. Zo kun je jouw eigen beleggingsplan opstellen, kun je al beginnen vanaf 1 euro en zijn de handelskosten laag. Je kunt je beleggingen zodoende automatiseren. Daarnaast biedt het platform inflatiebescherming, doormiddel van het instellen van een aanpassingspercentage. Zo kun je jouw inlegbedrag van het beleggingsplan laten stijgen.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen

Scalable Capital

Meer weten?

Neem dan contact met ons op!

Lees meer over: , ,