Crypto in 3 stappen: de enorme impact van investeerders

De opkomst van cryptocurrencies heeft wereldwijd de aandacht getrokken van zowel individuele beleggers als grote institutionele spelers. In de afgelopen jaren zijn institutionele investeerders, zoals hedgefondsen en vermogensbeheerders, steeds actiever geworden in de crypto-markt. Dit heeft geleid tot speculatie over de impact van hun deelname op de prijsvolatiliteit en de bredere adoptie van digitale valuta’s.…

De opkomst van cryptocurrencies heeft wereldwijd de aandacht getrokken van zowel individuele beleggers als grote institutionele spelers. In de afgelopen jaren zijn institutionele investeerders, zoals hedgefondsen en vermogensbeheerders, steeds actiever geworden in de crypto-markt. Dit heeft geleid tot speculatie over de impact van hun deelname op de prijsvolatiliteit en de bredere adoptie van digitale valuta's. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe institutionele investeerders de markt betreden en welke invloed dit kan hebben op de prijsvolatiliteit en adoptie.

 

1. Institutionele investeerders en hun toegang tot de crypto-markt

Hedgefondsen: Hedgefondsen hebben traditioneel belegd in traditionele activaklassen, maar veel hedgefondsen zijn nu begonnen met het toewijzen van kapitaal aan cryptocurrencies. Ze gebruiken verschillende strategieën, waaronder arbitrage, handel in futures en opties, en het opzetten van eigen crypto-fondsen.

 

Vermogensbeheerders: Grote vermogensbeheerders beheren enorme kapitalen namens institutionele klanten, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Sommige vermogensbeheerders zijn begonnen met het aanbieden van crypto-gerelateerde beleggingsproducten, zoals Bitcoin-fondsen of het opnemen van cryptocurrencies in hun bestaande portefeuilles.

 

2. Invloed op prijsvolatiliteit

Grotere liquiditeit: Institutionele investeerders brengen grotere kapitalen naar de crypto-markt, wat leidt tot een toename van de liquiditeit. Dit kan de prijsvolatiliteit verminderen omdat grotere volumes de impact van individuele transacties op de markt dempen.

 

Professionele handelsstrategieën: Institutionele investeerders brengen geavanceerde handelsstrategieën en technologieën mee naar de crypto-markt. Ze maken gebruik van algoritmes, geautomatiseerde handelssystemen en handelsinfrastructuur om winstkansen te identificeren en risico's te beperken. Dit kan de marktstabiliteit vergroten.

 

Negatieve correlatie met volatiliteit: Sommige onderzoeken suggereren dat de betrokkenheid van institutionele investeerders in de crypto-markt een negatieve correlatie kan hebben met de prijsvolatiliteit. Dit komt doordat institutionele beleggers over het algemeen een langetermijnvisie hebben en minder gevoelig zijn voor kortetermijnkoersschommelingen.

 

3. Invloed op adoptie

Verhoogd vertrouwen: De deelname van institutionele investeerders kan het vertrouwen van zowel individuele beleggers als het bredere publiek in cryptocurrencies vergroten. Het idee dat gerenommeerde investeerders betrokken zijn, kan bijdragen aan de acceptatie van digitale valuta's als legitieme activaklasse.

 

Regulatoire vooruitgang: Institutionele investeerders hebben vaak meer invloed en middelen om bij regelgevende instanties te pleiten voor een duidelijk kader voor cryptocurrencies. Dit kan uiteindelijk leiden tot meer duidelijkheid en regulatoire zekerheid, wat gunstig kan zijn voor de bredere adoptie.

 

Financiële infrastructuur: Institutionele investeerders investeren ook in de ontwikkeling van crypto-gerelateerde infrastructuur, zoals beveiligde bewaaroplossingen, handelsplatforms en financiële derivaten. Deze infrastructuurverbeteringen kunnen de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van cryptocurrencies vergroten.

Op zoek naar een geschikte broker?

Finst is qua veiligheid een uitstekende keus, ze onderscheiden zich door een aantal punten:

  1. Beveiliging op het hoogste niveau: Jouw digitale activa worden beschermd met behulp van Fireblocks, een veilige opslagoplossing die gebruik maakt van MPC-technologie met hardware-isolatie. Dit beschermt jouw assets tegen externe aanvallen, interne collusie en menselijke fouten.
  2. Aparte bewaring van geld: Jouw geld wordt apart gehouden van het vermogen van het bedrijf en is veilig ondergebracht bij Bunq, een gereguleerde en gerenommeerde Nederlandse bank. Dit zorgt voor extra veiligheid en vertrouwen.
  3. Vermogensscheiding: Jouw digitale activa wordt gescheiden van de activa van het bedrijf. Dit betekent dat wanneer er iets met het bedrijf gebeurt, jouw activa veilig en beschermd blijft.
  4. Geen handel tegen jou: In tegenstelling tot veel andere cryptoplatforms profiteren ze niet van jouw handelstransacties. Dit verhoogt natuurlijk het vertrouwen tussen de gebruiker en het platform.
  5. Geen uitleen van assets: ze lenen jouw assets niet uit en ze gebruiken deze op geen enkele manier. Dit betekent dat jouw activa veilig blijft en niet wordt blootgesteld aan externe risico's.
finst veiligheid

Meer weten?

 

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

 

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee, je kan je inleg verliezen   

Lees meer over: