Long gaan, een van de beste beleggingsstrategieën uitgelegd

Wat is Long gaan?

Short gaan hebben we een keer eerder uitgelegd. Het tegenovergestelde van short gaan is long gaan, maar wat houd deze manier van beleggen in?

Wat is long gaan?

 

Long gaan is een manier van beleggen waarin de belegger inspeelt op verwachte stijgingen in de koers van een product. Wanneer een belegger een ‘long’ positie aanneemt verwacht hij bijvoorbeeld dat een Apple aandeel van 50 euro naar 60 euro gaat stijgen.

 

De naam ‘long’ is afgeleid van het houden van een aandeel over een langere tijd. Het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs is de winst voor de belegger, in het geval van het Apple voorbeeld is dit dus 10 euro. Het doel van ‘long’ gaan is het kopen van aandelen op wanneer de koers laag is en het verkopen van aandelen wanneer de koers hoog staat.

 

Hoe groter de ‘long positie’ is, hoe meer winst de belegger verdient. Dit betekend wanneer een belegger 100 aandelen koopt in plaats van 10 aandelen, dus een grotere positie, hoe meer winst de belegger verdient.

 

Hoe kan ik Long gaan?

 

Deze strategie is de meest voorkomende manier van beleggen. Long gaan is ook wel de traditionele manier van beleggen. De meeste beleggers kopen een product laag in en proberen het hoog te verkopen.

 

De strategie kan met verschillende producten, zoals aandelen, obligaties, cryptovaluta en ETF’s. De strategie is dus toe te passen op veel verschillende producten. Dit zorgt ervoor dat deze strategie ook zo populair is.

Short gaan/ long gaan

Voordelen van Long gaan.

 

  • Rendement, het rendement van Long gaan is in de meeste gevallen winstgevender dan het geld sparen.
  • Risico, het risico van de strategie is meestal niet groot. Wanneer een belegger short gaat is dit veel groter. Daarnaast beweegt de koers zich op lange termijn meestal naar boven.
  • Dividend, naast de mogelijke winst van koersstijging geven bedrijven dividend uit. Dit is te zien als een beloning voor het beleggen.

Nadelen van long gaan

  • Koers daling, het kan gebeuren dat de koers na aankoop daalt en voor een lange tijd kan een belegger dan zijn inleg kwijt zijn. Pas wanneer de koers weer stijgt ontvangt de belegger winst.

 

Long- versus Short gaan.

 

Naast deze strategie kan een belegger er ook voor kiezen short te gaan. Deze manier van beleggen is een stuk lastiger dan long gaan. Wanneer een belegger short gaat kiest hij ervoor om in te spelen op een verwachte daling in de markt. Met deze daling kan een belegger winst verdienen. Aan deze manier van beleggen zit meer risico. Daarnaast kost deze manier van beleggen meer tijd voor de belegger en veel ervaring is nodig om succesvol short te beleggen.

 

Voor een beginnende belegger is het dus aan te raden om te beginnen met long beleggen. Deze manier van beleggen kost minder tijd en is een stuk minder risicovol.

 

Meer weten over short beleggen? Klik dan hieronder.