Short gaan, beleggen tijdens sterke dalingen uitgelegd

Wat is Short gaan?

Wanneer u al wat langer investeert heeft u de termen “short” en ‘long’ gaan al eens gezien. Maar wat houden deze in? Vandaag leggen we het begrip short gaan uit.

Wat is Short gaan?

Short gaan is een bepaalde beleggingsstrategie. In deze strategie gaat u ervan uit dat een aandeel gaat dalen. Wanneer een belegger short gaat koopt hij een aandeel niet maar leent hij het aandeel. Dit doet de belegger meestal bij een broker.

 

Een belegger leent het aandeel op de volgende wijze. Stel een aandeel staat op €150,- per aandeel. De belegger verwacht dat het aandeel gaat dalen naar €140,- dan kan een belegger het aandeel lenen van zijn broker en daarna kopen voor de lagere prijs van 140 euro. Dit zou betekenen dat de belegger €10,- winst zou verdienen. Dit is de beloning van short gaan. Daarnaast zou het aandeel ook kunnen stijgen naar €155,- dit betekend dat de belegger geld verliest. In dit geval €5,-.

 

Tijdens deze strategie gaan verwacht een belegger dus een daling van de koers. De koers is continu in beweging. De meeste beleggers spelen in op een verwachte stijging in de markt. Dit noemen we een long positie. Dit is dus niet de enige manier waarop een belegger geld kan verdienen.

Short gaan/ long gaan

 

Voordelen van short gaan.

 

Short gaan heeft enkele voordelen en een aantal risico’s

  • Flexibiliteit, deze strategie is een flexibele manier om te beleggen. Deze strategie gaan elimineert namelijk het afhankelijk zijn van stijgingen. Met de strategie gaan kan u namelijk ook beleggen in dalingen. Dit betekend dat een belegger gedurende stijgingen en dalingen geld kunnen verdienen.
  • Snelheid, deze strategie is een stuk sneller dan long gaan. Een daling gaat namelijk sneller dan een stijging op de markt.
  • Hedging, hedging is een manier om risico’s tijdens het beleggen af te schermen of geheel af te dekken. Met deze strategie kan u aandelen posities gedeeltelijk afschermen.

Risico’s van short gaan.

  • Rente, wanneer iemand deze strategie hanteert leent hij aandelen. Hier moet de belegger voor betalen in de vorm van winst.
  • Onbeperkt verlies, wanneer een belegger een long positie aanneemt kan deze belegger alleen zijn eigen inleg verliezen. Bij short gaan is dit in theorie ongelimiteerd. Dit omdat een aandeel oneindig ver kan stijgen. Voor dit risico is vaak wel beveiliging bij brokers.
  • Dividenden, wanneer een bedrijf dividend uitkeert en een belegger heeft dat aandeel geleend, dient de belegger het dividend zelf te betalen aan degene van wie de belegger het aandeel leent.

 

Hoe kan ik short gaan?

 

Deze strategie kan niet overal. Niet alle brokers doen het. Daarnaast worden niet al de verschillende beleggingsmiddelen aangeraden om short mee te gaan. Short gaan wordt meestal gedaan met: aandelen, Crypto, obligaties en ETF’s.

 

Is short gaan voor elke belegger?

 

Nee, deze strategie is een risicovolle strategie van beleggen. Dit zorgt ervoor dat het af te raden is voor beginnende beleggers. Daarnaast is het een strategie waarbij de belegger veel marktkennis nodig heeft.

Daarnaast kost het meer tijd dan een long positie aan te nemen. Daarom is het af te raden als beginnende belegger een short positie aan te nemen. Het beleggen in een long positie is een betere optie om te beginnen met beleggen.

 

Klik hieronder om meer te lezen over een Long positie.