slim starten met beleggen in 2024

Voor veel mensen klinkt starten met beleggen als een grote stap. Vooral omdat ze al snel het idee hebben dat er snel en op het juiste moment gehandeld moet worden en veel mensen weten niet hoe dat moet. Een belangrijk gegeven is dan ook dat de meeste mensen de markt niet kunnen verslaan. Voor die…

Voor veel mensen klinkt starten met beleggen als een grote stap. Vooral omdat ze al snel het idee hebben dat er snel en op het juiste moment gehandeld moet worden en veel mensen weten niet hoe dat moet. Een belangrijk gegeven is dan ook dat de meeste mensen de markt niet kunnen verslaan. Voor die mensen werkt een lange termijn beleggingsstrategie vaak beter. Dit principe en vooral hoe je veel gemaakte fouten bij het starten kunt voorkomen, delen we in het artikel van vandaag.

Waarom beleggen?

Beleggen kan een effectieve manier zijn om je geld te laten groeien en je financiële doelen te bereiken. Hier zijn enkele redenen waarom je zou kunnen overwegen om te beginnen met beleggen:

  1. Inflatie: De inflatie kan ervoor zorgen dat je geld aan waarde verliest als je het alleen laat staan. Beleggen kan helpen om de waarde van je geld te behouden of zelfs te laten groeien, aangezien beleggingen vaak een hoger rendement bieden dan de inflatie.
  2. Financiële doelen: Beleggen kan je helpen om grote financiële doelen te bereiken, zoals het kopen van een huis of een pensioen op te bouwen. Door regelmatig geld te beleggen, kun je een aanzienlijk bedrag opbouwen over de tijd.
  3. Diversificatie: Beleggen in verschillende soorten activa, zoals aandelen, obligaties en vastgoed, kan helpen om je portefeuille te diversifiëren en het risico te verminderen. Dit kan ertoe leiden dat je beleggingen minder gevoelig zijn voor schommelingen op de markt.

Hoewel beleggen altijd risico’s met zich meebrengt, kan het een effectieve manier zijn om je geld te laten groeien en je financiële doelen te bereiken. Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om je te verdiepen in de verschillende opties en om te begrijpen hoe beleggen werkt. Het is ook aan te raden om hulp te zoeken van een financieel adviseur of een beleggingsprofessional, die je kunt helpen om een beleggingsstrategie te ontwikkelen die bij je past.

Veelgemaakte fouten

Fouten maken mag, voorkomen is beter. Als beginnend belegger maak je vaak fouten. Fouten die andere ook gemaakt hebben. Hieronder zullen we daarom enkele van de meest voorkomende fouten bespreken en geven we tips om deze te vermijden:

  1. Te snel handelen: Veel beginnende beleggers willen snel winst maken en beginnen daarom vaak met het kopen en verkopen van aandelen zonder de tijd te nemen om de fundamenten van het bedrijf te begrijpen. Dit kan leiden tot verlies van geld. Het is belangrijk om onderzoek te doen en te wachten op de juiste momenten om te kopen en verkopen.
  2. Te veel diversifiëren: Beginnende beleggers denken vaak dat het veiliger is om hun geld te verspreiden over veel verschillende aandelen, zodat ze minder risico lopen. Echter, dit kan leiden tot een gebrek aan focus en een onvermogen om de prestaties van individuele aandelen te volgen. Het is beter om te concentreren op een kleiner aantal aandelen en deze goed te begrijpen.
  3. Te veel geld in één aandeel steken: Soms zijn beginnende beleggers zo enthousiast over een specifiek aandeel, dat ze al hun geld erin steken. Dit kan leiden tot grote verliezen als het aandeel in waarde daalt. Het is belangrijk om het risico te verdelen door geld te investeren in verschillende aandelen.
  4. Te veel afhankelijk zijn van advies van anderen: Veel beginnende beleggers luisteren naar advies van familie, vrienden of zelfs financiële adviseurs zonder zelf onderzoek te doen. Dit kan leiden tot slechte investeringsbeslissingen. Het is belangrijk om uw eigen onderzoek te doen en uw eigen beslissingen te nemen.
  5. Te emotioneel reageren op marktbewegingen: Veel beginnende beleggers worden emotioneel als de markt omlaaggaat en verkopen hun aandelen in paniek. Dit kan leiden tot verlies van geld wanneer de markt herstelt. Het is belangrijk om koelbloedig te blijven en te wachten op de juiste momenten om aandelen te kopen of verkopen.

In het algemeen is het belangrijk om onderzoek te doen, risico’s te beheersen en emoties te beheersen wanneer je begint met beleggen. Door deze fouten te vermijden, kun je jouw kansen op succes vergroten.

Starten met beleggen

De eerste stap is dus het maken van een goed plan. Een plan dat in lijn is met jouw financiële situatie. Je vraagt jezelf af hoeveel je per maand of week kunt missen om te investeren, vervolgens ga je op zoek naar een geschikt beleggingsproduct en broker. Dat kunnen aandelen zijn, maar ook ETF’s, crypto en grondstoffen.

Een online broker waarbij je aandelen, ETF’s, fondsen, crypto en meer kunt kopen is Scalable Capital. Ze bieden meer dan 7.000 aandelen aan, uit de belangrijkste indices ter wereld en een keuze uit meer dan 1.800 ETF’s.

Denk aan de veelgemaakte fouten die eerder in dit artikel genoemd zijn. Houd dus vast aan je eigen plan. Een methode die je kan hanteren hierbij is Dollar Cost Averaging (DCA). Via het beleggingsplan van Scalable Capital kun je dit gemakkelijk en kosteloos automatiseren.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen

Benieuwd geworden naar Scalable Capital?

Klik hier om te starten bij Scalable Capital

Lees meer over: , ,