Wat is dividend en hoe werkt het in 2023?

Wanneer we het hebben over dividend weten veel mensen ongeveer wat het is. Vandaag leggen we de belangrijkste elementen uit van dividend.

Wat is dividend?

Dividend is het deel van de winst dat een onderneming betaalt aan haar aandeelhouders. De enige rechtsvormen die dit kunnen zijn, een BV (Besloten Vennootschap) en een NV (Naamloze Vennootschap). Doorgaans wordt dit uitgekeerd in de vorm van geld of aandelen. Dividend kun je ook wel omschrijven als beloning van de onderneming aan de aandeelhouders voor het vertrouwen in het bedrijf. Een bedrijf is namelijk niet verplicht om dividend uit te keren. Zo kan een bedrijf ervoor kiezen om het deel van de winst weer te herinvesteren in het bedrijf.

Groeiaandelen

Wanneer dat gebeurt is er meestal sprake van een groeiaandeel, omdat de winst als investering terug het bedrijf in gaat om de groei te versnellen. Deze aandelen kunnen erg volatiel zijn. Dat wil zeggen dat de koers van zo’n aandeel erg beweeglijk kan zijn. Aan de andere kant zorgt dit voor de mogelijkheid tot hoge rendementen, maar uiteraard ook flinke koersdalingen. Bekende groeiaandelen zijn: Amazon, Apple, en Netflix.

Waarde-aandelen

Een waarde-aandeel is het tegenovergestelde van een groeiaandeel. Deze aandelen hebben een hoger dividend dan bij groeiaandelen, maar de koers-winstverhouding ligt vaak lager. Het zijn aandelen van bedrijven die een gelijkmatige groei doormaken. Voorbeelden van waarde-aandelen zijn Royal Dutch Shell, Unilever en Heineken.

Het uitkeren van dividend

Bedrijven bepalen zelf hoeveel en wanneer ze dividend uitkeren. Hoeveel dit daadwerkelijk is wordt uitgedrukt in de pay-out ratio. Dit geeft de verhouding tussen de dividend en de winst aan. Meestal keren bedrijven dividend uit op jaarlijkse basis, maar sommige bedrijven doen dit anders, bijvoorbeeld ieder kwartaal. Als een bedrijf tussentijds dividend uitkeert, spreken we van interim-dividend.

Zoals we in de eerste alinea bespraken wordt dividend doorgaans uitgekeerd in de vorm van geld of aandelen. We noemen dit ook wel cashdividend en stockdividend. Cashdividend is dividend in de vorm van geld en stockdividend is dividend in de vorm van aandelen. Meestal wordt er gewoon cashdividend uitgekeerd. Wanneer er sprake is van stockdividend krijg je naast nieuwe aandelen van het bedrijf ook cashdividend. Dit is verplicht, anders kan er geen dividendbelasting worden betaald.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee, je kan je inleg verliezen.

Lees meer over: