Wat is een beleggingsfonds, en hoe koop je ze in 2023

Wat is een beleggingsfonds? Het is misschien een term die je al vaak gehoord hebt, maar wat is het? Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille bestaande uit verschillende financiële producten zoals aandelen. Bij een beleggingsfonds laat je dus eigenlijk jouw geld voor je beleggen door een beleggingsfonds.

Het verschil tussen een EFT en beleggingsfonds

Oké maar wat is dan het verschil met een EFT? Een beleggingsfonds wordt vaak omschreven als een mandje met aandelen. Een team van fondsmanagers analyseert de beurs en koopt of verkoopt op basis daarvan producten voor het fonds. Dit typeert ook het verschil tussen ETF’s en een mandje met aandelen die beheert wordt. Meestal is een ETF ingesteld om een onderliggende waarde van de aandelen te volgen. Daarnaast worden ze niet actief beheerd door een fondsbeheerder. Bij een beleggingsfonds is dit wel het geval. Fondsen kunnen beleggen in een bepaalde markt, zoals opkomende markten, of zich focussen op een bepaalde regio. Hierdoor heb je meer controle over waarin je belegt.

Hoe werkt een beleggingsfonds

Beleggingsfondsen hebben aandelen, obligaties of andere producten van bedrijven in hun portefeuille. Het voordeel van een grote spreiding is dat als één aandeel een slecht rendement haalt, dit beperkt invloed heeft op het behaalde rendement van het fonds. Uiteraard hebben uitschieters omhoog ook beperkte invloed op het totale resultaat.

Als investeerder heb je geen invloed op welke of hoeveel aandelen het fonds koopt, dit wordt allemaal bepaald door de fondsbeheerder. Hieraan zitten wel wetten waaraan de fondsbeheerder zich moet houden. Wel kan je zoals gezegd bepalen in wat voor markt je wilt beleggen door te zoeken naar een geschikt beleggingsfonds voor jou.

Wat zijn de kosten van beleggen in een beleggingsfonds?

Kenmerkend voor beleggingsfondsen, is dat zij actief worden beheerd door een fondsbeheerder. Voor het beheren van de beleggingen, worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn verwerkt in de koers. De meeste fondsen rekenen tussen de 0.5%-2.0% op jaarbasis.

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: