Wat is een NFT?

Wat is een NFT?   NFT’s staan voor Non-fungible-tokens. Het is eigenlijk een unieke reeks cijfers en karakters op de blockchain. Dit zorgt voor een unieke niet vervangbare token. Deze zijn dus uniek en geven een stukje eigenaarschap aan een bezitter. Je kunt het dus zien als een certificaat dat de eigenaar dit ‘digitale kunstwerk’…

Wat is een NFT?

 

NFT’s staan voor Non-fungible-tokens. Het is eigenlijk een unieke reeks cijfers en karakters op de blockchain. Dit zorgt voor een unieke niet vervangbare token. Deze zijn dus uniek en geven een stukje eigenaarschap aan een bezitter. Je kunt het dus zien als een certificaat dat de eigenaar dit 'digitale kunstwerk' bezit. Ze kunnen ook op de blockchain gehandeld worden.

 

Hoe werken ze?

 

Het staan nog in kinderschoenen dus het is een heel nieuw onderwerp. Dit betekend dus dat er nog veel mogelijkheden liggen in de markt. Het is ook nog niet helemaal duidelijk wat er allemaal kan met NFT’s. Deze unieke tokens staan op de blockchain. Dit zorgt ervoor dat ze alleen maar online te vinden zijn.

 

Op dit moment zijn ze bekend als online kunst, items in games en video’s en illustraties. Deze worden verhandeld op online marktplaatsen. grote voorbeelden hiervan zijn OpenSea en Nifty Gateway. Op  deze platformen wordt voornamelijk betaalt met ETH de munt van Ethereum, daarnaast wordt er ook betaald met Ripple en Cardano. De keuze voor ETH is simpel. Deze digitale kunstwerken staan namelijk voornamelijk op de Ethereum blockchain. Dit betekend dat wanneer iemand een non-fungible-token koopt dat diegene deelneemt op de blockchain van Ethereum.

 

Wanneer u er een koopt, koopt u dus eigenlijk een stukje op de blockchain dat alleen u kan verifiëren. Dit zorgt voor een unieke positie. Daarnaast kunnen ze dus gezien worden als verzamelobjecten. In plaats van investeren in schilderijen kan iemand dus ook investeren in NFT’s.

 

Hoe wordt de waarde bepaald?

 

De waarde wordt puur bepaald door vraag en aanbod. Dit kunnen voor hoge prijzen zorgen. Dit is te zien bij de collectie van Bored Apes. Deze collectie werd een enorme hype rond 2021. Tijdens deze hype kochten veel influencers de Bored Apes en deze werden heel veel waard. De vraag van NFT’s heeft te maken met de zeldzaamheid. Zo zijn sommige een stuk zeldzamer waardoor de waarde van deze hoger is dan andere. Daarnaast geven sommige toegang tot bepaalde clubs of communities. Zo geven de Bored Apes toegang tot een Yacht Club van Bored Apes.

 

De toekomst

In de toekomst zijn er talloze mogelijkheden voor de evolutie van digitale tokens. Eén veelbelovende richting is het gebruik van deze tokens voor het vertegenwoordigen in eigendom en authenticiteit van fysieke activa. Bijvoorbeeld, vastgoedcertificaten kunnen worden vertegenwoordigd door deze tokens, waardoor het proces van vastgoedtransacties efficiënter en transparanter wordt.

 

Daarnaast kunnen digitale tokens worden gebruikt voor identiteitsverificatie en het beheer van digitale rechten. Denk hierbij aan het verifiëren van de authenticiteit van diploma's, certificaten of kunstwerken, en het beheren van auteursrechten en royalties voor digitale contentmakers.

 

Verder is er potentieel voor digitale tokens in de gamingindustrie, waar ze niet alleen digitale items kunnen vertegenwoordigen, maar ook eigendomsrechten over in-game assets kunnen verlenen. Dit opent de deur naar een meer gedecentraliseerd en interoperabel gamingecosysteem.

 

Bovendien kunnen digitale tokens worden toegepast in de muziek- en entertainmentindustrieën, waarbij artiesten en makers directer kunnen communiceren met hun fans en hun creatieve werken kunnen monetariseren via de verkoop van deze tokens.

 

Een andere opwindende ontwikkeling is het gebruik van digitale tokens in de wereld van de Metaverse. Deze tokens kunnen dienen als digitale identiteiten, virtuele eigendommen en zelfs als toegangstickets tot virtuele evenementen en ervaringen binnen deze digitale werelden. Bovendien kunnen ze bijdragen aan de opkomst van gedecentraliseerde economieën binnen deze virtuele omgevingen, waarin gebruikers vrijer kunnen handelen en interacties aangaan zonder tussenkomst van centrale instanties. Deze ontwikkelingen stimuleren ook de groei van nieuwe vormen van creativiteit en samenwerking tussen gebruikers, wat de diversiteit en rijkdom van de Metaverse verder zal vergroten.

 

Hiermee is de vraag: "Wat is een NFT?" beantwoord.

Meer weten over Crypto? klik dan hieronder.

NFT's Wat is een NFT