Wat zijn fondsen?

Fondsen zijn een populair instrument voor investeerders die hun geld willen beleggen in de financiële markten. Een fonds is in feite een mandje van verschillende effecten, zoals aandelen, obligaties, en grondstoffen, dat wordt beheerd door een professionele belegger. Door te investeren in een fonds, kunnen beleggers hun risico spreiden en profiteren van de expertise van de fondsbeheerder. In dit artikel zullen we enkele belangrijke punten bespreken die beleggers moeten weten voordat ze besluiten om in een fonds te investeren. 

Soorten fondsen

Er zijn verschillende soorten fondsen beschikbaar voor beleggers, elk met hun eigen risico- en rendementsprofielen. Enkele van de meest voorkomende soorten fondsen zijn:

 • Aandelenfondsen: Deze fondsen beleggen voornamelijk in aandelen van bedrijven. Ze zijn bedoeld voor beleggers die op zoek zijn naar groei en bereid zijn om hogere risico's te nemen.
 • Obligatiefondsen: Deze fondsen beleggen voornamelijk in obligaties van bedrijven of overheden. Ze zijn bedoeld voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele inkomstenstromen en bereid zijn om lagere risico's te nemen.
 • Grondstoffenfondsen: Deze fondsen beleggen voornamelijk in grondstoffen zoals olie en landbouwproducten, maar ook edelmetalen zoals goud en zilver. Ze zijn bedoeld voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en bescherming tegen inflatie.
 • Gemengde fondsen: Deze fondsen beleggen in zowel aandelen als obligaties en andere effecten. Ze zijn bedoeld voor beleggers die op zoek zijn naar een evenwichtige mix van risico en rendement.

 

Voordelen van fondsen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het beleggen in fondsen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

 • Diversificatie: Door te beleggen in een fonds, kunnen beleggers hun risico spreiden over verschillende effecten en sectoren, waardoor het risico op verlies wordt verminderd.
 • Professioneel beheer: Fondsen worden beheerd door professionele beleggers die beschikken over de expertise en middelen om de markten te analyseren en de beste investeringsbeslissingen te nemen.
 • Lage kosten: Fondsen hebben over het algemeen lagere kosten dan individuele aandelen of obligaties, omdat de beheerkosten worden gedeeld door alle beleggers in het fonds.
 • Liquiditeit: Fondsen kunnen gemakkelijk worden gekocht en verkocht op de financiële markten, waardoor beleggers snel toegang hebben tot hun geld wanneer ze het nodig hebben.

 

Risico's van fondsen

Hoewel fondsen verschillende voordelen bieden, zijn er ook risico's verbonden aan het beleggen in fondsen. Enkele van de belangrijkste risico's zijn:

 • Kosten: Hoewel fondsen over het algemeen lagere kosten hebben dan individuele effecten, kunnen de kosten toch oplopen tot een aanzienlijk percentage van het belegde bedrag, wat het rendement kan beïnvloeden.
 • Liquiditeitsrisico: Hoewel fondsen gemakkelijk kunnen worden gekocht en verkocht, kan het gebeuren dat er onvoldoende vraag is naar een bepaald fonds, waardoor het moeilijker kan zijn om het fonds te verkopen.
 • Prestatie risico: De prestaties van een fonds zijn sterk afhankelijk van de beleggingsbeslissingen van de fondsbeheerder. Als de fondsbeheerder bijvoorbeeld slechte investeringsbeslissingen neemt, kan dit leiden tot slechte prestaties van het fonds.

 

Starten met beleggen

Wanneer je belegt in een fonds besteed je het meeste werk uit aan de fondsbeheerder. Alleen moet je wel een geschikte plek vinden om hiermee te kunnen starten. Scalable Capital kan een interessante optie zijn om te starten met beleggen in een fonds. Met een aanbod van ruim 2000 fondsen (zonder uitgiftetoeslag) biedt Scalable een breed scala producten aan.

Daarnaast kent Scalable als broker nog een aantal unieke voordelen:

 • De beleggingsplannen van Scalable zijn commissievrij - voor ETF's, aandelen, fondsen en crypto.
 • Kies de broker die bij jouw past - zonder vaste kosten met de FREE broker of met een vast handelstarief in de PRIME of de PRIME+ broker.
 • Je tegoed staat niet stil - ook je geld dat nog niet direct geïnvesteerd is in een effect ontvang je 2,3% rente over tot €100.000 met de PRIME+ broker.

 

 

Meer weten?

Vond je dit een interessant onderwerp? Laat het ons weten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief en hou onze socials in de gaten. Wil je een beleggingsplan maken, maar je komt er niet helemaal uit? Geen probleem, BWB Beleggen staat voor je klaar en we helpen je graag.

Lees meer over: ,