Wat zijn Hedgefunds?

Wat zijn Hedgefunds?

Al eerder is het onderwerp beleggingsfonds besproken. Vandaag kijken we naar een bepaald soort beleggingsfonds, genaamd Hedgefunds. Deze fondsen lijken veel op ‘normale’ beleggingsfondsen maar hebben een paar punten die verschillen.

Wat zijn Hedgefunds?

 

Zoals al eerder gezegd, vallen Hedge Funds onder beleggingsfondsen. Wel zijn er grote verschillen met ‘normale’ beleggingsfondsen die bespreken we vandaag. Hedgefunds zijn beleggingsfondsen waarin op verschillende speculatieve manieren belegt word. Dit zorgt ervoor dat Hedgefunds bijvoorbeeld beleggen in effecten en andere risicovolle opties. Dit zorgt ervoor dat Hedgefunds een omstreden topic zijn in de beleggerswereld.

 

Hedgefunds zijn beleggingsfondsen met het doel altijd winst te maken. Dit doen ze ongeacht of de koersen stijgen of dalen. Dit door bijvoorbeeld short te gaan op aandelen, crypto of ETF’s. Doordat een Hedgefund altijd het oogmerk heeft winst te maken worden dezen fondsen zeer actief beheerd. Dit wordt meestal door een groep investeerders gedaan die stuk voor stuk veel ervaring hebben.

 

Daarnaast hebben Hedgefunds het doel zelf zo min mogelijk risico te nemen. Dit door toepassing van ‘Hedging.’ Hedging is een beleggingstactiek waarmee beleggers financiële risico’s afdekken door andere investeringen. deze tactiek gebruiken Hedgefunds om geen of weinig risico te lopen.

 

Hedgefunds zijn opzoek naar verschillende soorten trends in de markt. Zo zijn ze opzoek naar bedrijfsfusies en faillissementen om daar voordeel op te doen. Iets wat een omstreden punt is omdat volgens verschillende beleggers Hedgefunds teveel inspraak op deze trends kunnen leveren.

 

Daarnaast zoeken fondsen naar ondergewaardeerde aandelen, sterk dalende of stijgende marktkoersen en andere geopolitieke ontwikkelingen zoals grote gebeurtenissen die invloed kunnen hebben op koersen en veranderingen in rente van banken of landen.

wat zijn hedgefunds

 

Kosten van Hedgefunds

 

Doordat Hedgefunds veel actief beheerd worden zijn de kosten ook hoog. Deze zijn door het actieve beheer, bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan bij beleggingsfondsen. Een Hedge fund moet ook actiever beheerd worden omdat dit fonds meer aan- en verkooppunten heeft. Dit is een van de redenen dat de kosten van een Hedgefund aanzienlijk hoger liggen dan bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Ook is een minimale inleg bij Hedgefunds verplicht, dit bedrag verschilt per hedgefund. Hiernaast heeft niet iedereen toegang tot een Hedgefund, dit heeft te maken met de verplichte hoge inleg.

 

Kritiek op Hedgefunds

 

Niet iedereen is altijd lovend over Hedgefunds, dit heeft meerdere redenen. Hedgefunds kunnen volgens verschillende beleggers agressief beleggen en zich bemoeien met managementonderwerpen zonder belang voor de gezondheid van het bedrijf.

 

Hedgefunds zijn namelijk opzoek naar winst op korte termijn. Dit kan ervoor zorgen dat zij in korte tijd veel aandelen van een bepaald bedrijf kopen om snel weer te verkopen. In de tussentijd kunnen zij beslissingen maken die niet in het voordeel van het bedrijf zijn op de langere termijn. Dit is gebeurt met ABN AMRO, waar een Hedgefund ervoor zorgde dat de bank zich opdeelde en overnames plande. Dit heeft achteraf nooit mogen gebeuren en had alles te maken met de adviezen van een Hedgefund. Zo zijn naast de ABN AMRO nog meer voorbeelden.

 

Het kritiek is dus dat deze fondsen teveel inbreng op korte termijn kunnen leveren over beslissingen die het bedrijf niet per se helpt. Deze beslissingen zouden dan voornamelijk in voordeel zijn van het Hedgefund, maar ten nadeel van het bedrijf op langere termijn.

 

Daarnaast beleggen Hedgefunds ook op dalende markten. Dit betekend dat deze fondsen ook in aandelen beleggen die failliet gaan. Er zijn voorbeelden van bedrijven die failliet gingen waarmee Hedgefunds miljoenen dollar mee verdienden.

Hiermee is er een antwoord op de vraag: Wat zijn Hedgefunds. Een variant van beleggingsfondsen waarmee op verschillende soms controversiële manieren geld mee verdient kan worden.

 

 

Meer willen weten over beleggen in beleggingsfondsen of benieuwd naar de mogelijkheden voor u?

Klik dan hieronder: