Aandeel ASML, verhuist er een groot bedrijf in 2024?

Verdwijnt ASML dan ook uit Nederland? Afgelopen week hoorden we verschillende berichten over de mogelijke verhuizing van ASML uit Nederland. Zijn dit slechts loze geruchten of zit er meer achter de verhuizing?

 

Het aandeel ASML is al lange tijd te vinden op de AEX. Het Nederlandse bedrijf is een koploper in het maken van chipmachines. Het bedrijf is al actief op de markt sinds 1984. Sindsdien is het bedrijf enorm gegroeid. Het bedrijf bevindt zich in de markt van chips; ASML produceert machines voor de halfgeleiderindustrie in de vorm van 'steppers' en 'scanners' die de productie van halfgeleiders mogelijk maken.

 

Met de stijgende vraag naar chips is deze markt de afgelopen jaren sterk gegroeid. Dit was vooral merkbaar tijdens de coronapandemie. In deze periode was er sprake van een groot chiptekort. Voor ASML ligt er dus grote potentie in deze snelgroeiende markt. Op dit moment is ASML marktleider op het gebied van deze machines voor het maken van halfgeleiders. Dit betekent echter wel dat het bedrijf voortdurend moet kunnen innoveren om andere partijen voor te blijven op het gebied van technologie.

 

Aandeel ASML & Nederland

 

Voor een bedrijf is het belangrijk om de mogelijkheid te hebben om te kunnen innoveren; voor een bedrijf als ASML geldt dit des te meer. Hiervoor zijn naast vraag in de markt ook andere factoren nodig, zoals voldoende kapitaal en voldoende personeel. Op dit punt botst ASML met het demissionair kabinet.

 

Afgelopen week maakte CEO Peter Wennink bekend dat het Nederlandse vestigingsklimaat ervoor zorgt dat ASML minder kan groeien in Nederland. Een van de voornaamste redenen waarom Nederland niet meer aantrekkelijk zou zijn, zijn de regelingen rond expats. Nederland bouwt deze regelingen af. Dit zou ertoe leiden dat Nederland minder interessant zou worden voor buitenlandse werknemers. Het zou voor werknemers uit bijvoorbeeld Oost-Europa of India interessanter zijn om elders te gaan werken.

 

Deze ontwikkeling zou het voor het aandeel ASML lastig maken om voldoende personeel te werven, een probleem waarmee het bedrijf al langer kampt.

 

Daarnaast deelde Peter Wennink ook mee in een interview met RTL dat het lastig zou zijn om volledig uit Nederland weg te gaan. In de toekomst zou ASML meer gaan investeren in het buitenland door bijvoorbeeld projecten te starten in Oost-Europa, Azië of de Verenigde Staten.

 

Aandeel ASML niet de enigste

 

Het aandeel ASML zou niet het enige bedrijf zijn dat Nederland verlaat. Een aantal jaar geleden gingen bedrijven als Shell, DSM en Unilever hen voor. Shell vertrok in 2022; dit Brits-Nederlandse bedrijf vertrok omdat Nederland andere regels hanteerde voor dividendbelasting dan het Verenigd Koninkrijk. Dit maakte het uitkeren van aandelen en dividend, evenals het overnemen van andere bedrijven, lastig. Omdat de belasting in het VK voordeliger is, is Shell vertrokken. Naast ASML heeft ook baggeraar Boskalis aangegeven na te denken over een mogelijk vertrek. Deze bedrijven zijn niet de enigste die de Nederlandse bodem willen verlaten. Meerdere grote bedrijven hebben aangegeven kansen te bekijken in het buitenland.

 

Wat betekent het vertrek van deze bedrijven uit Nederland?

 

Het aandeel ASML is een van de snelstgroeiende bedrijven in Nederland. Daarnaast is ASML ook veruit het grootste bedrijf in Nederland. Het bedrijf heeft een grotere beurswaarde dan de andere bedrijven in de top 5 bij elkaar opgeteld, namelijk de bedrijven Airbus, Stellantis, Prosus en NXP Semiconductors.

 

De verhuizing van ASML naar het buitenland zou betekenen dat het grootste bedrijf op de AEX verdwijnt. Ook wanneer ASML haar aandacht op andere landen zou richten, zou dat niet gunstig zijn voor de Nederlandse economie. Dit zou betekenen dat er minder geïnvesteerd zou worden op Nederlandse bodem." Of het aandeel ASML echt gaat verdwijnen van de AEX is nog niet zeker. Op dit moment lijkt met meer op een verandering van investeringen, mogelijk richting het buitenland.

 

Meer willen weten over het beleggen in de chipindustrie of over het beleggen in aandelen algemeen? Klik dan hieronder.

 

Lees meer over: ,