De Beurs uitgelegd, Alles over de plek om te beleggen

De beurs: dé plek om te beleggen

De beurs is een belangrijk begrip in de wereld van beleggen, maar wat is de beurs precies? Is het een fysieke plek? Het antwoord op deze vragen, en meer vind je hieronder.

 

Wat is de beurs?

 

De beurs is zogezegd de markt voor beleggingsmiddelen. Door de beurs is het dus mogelijk aandelen, obligaties en andere effecten te kopen. Daarom is de naam ‘beurs’ ook afgeleid van effectenbeurs.

 

Nederland heeft een groot aandeel gehad in de start van de eerste beurs. Deze was in Amsterdam waar VOC-aandelen verhandeld werden. Dit gebeurde toen nog fysiek. Heel lang is dit zo gebleven. Nu is dit anders. De meeste beleggingen gaan online, wel zijn er nog beursgebouwen. In Nederland zit de beurs in Amsterdam. Dit is de Euronext Amsterdam. Toch gaan de meeste beurzen nu online.

 

De beurs is belangrijk voor de economie. Bedrijven en overheden kunnen via de beurs extra kapitaal aantrekken. Bedrijven kunnen dit doen door aandelen uit te brengen en te verkopen. Overheden doen dit door obligaties uit te brengen. Daarnaast creëert een beurs vraag en aanbod. Vanuit dit principe ontstaat de koers van de beurs.

 

Wil je meer weten over aandelen of obligaties? Klik dan hieronder.

beurs

De beurskoers

 

De koers wordt dus bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag naar een effect hoog is, zal de prijs stijgen en daarmee de koers. Wanneer het aanbod hoger is dan de vraag, zal de koers dalen. Met een hoge beurs bedoelen we een periode waarin koersen op de beurs gestegen zijn, ook wel een stierenmarkt genoemd.

 

Op elke beurs bestaan er een aantal indexen. Deze beursindexen geven de prestaties van een aantal aandelen of obligaties weer. Op de beurs van Amsterdam bestaat bijvoorbeeld de AEX. Deze index geeft de prestatie weer van de grootste 25 bedrijven die genoteerd staan aan de Euronext Amsterdam. Wanneer een bedrijf genoteerd staat aan een beurs, betekent het dat op die beurs de aandelen van dat bedrijf verhandeld kunnen worden. Een grote index uit de Verenigde Staten is bijvoorbeeld de S&P 500. Deze geeft de grootste 500 bedrijven weer uit de VS.

 

Hoe handel je op de beurs?

 

Allereerst is het belangrijk om te bepalen op welke beurs je als belegger wil handelen. Er zijn grofweg drie beurzen te onderscheiden: de aandelenbeurs, de obligatiebeurs en afgeleide producten zoals effecten en opties. Daarnaast bestaan er enorm veel verschillende aandelenbeurzen. Een aantal grote beurzen hiervan zijn: New York Stock exchange, de NASDAQ Stock Exchange, London Stock Exchange en Amsterdam Stock Exchange & Euronext.

 

Voor particuliere beleggers is het niet mogelijk om zelf op de beurs te handelen. Een belegger kan alleen handelen via een broker of bank. Deze brokers en banken functioneren dus als tussenpartij. Per broker of bank verschilt het op welke beurs een belegger kan handelen. Daarnaast is het ook belangrijk na te gaan welke kosten verbonden zijn aan het handelen via een bank of broker. Dit verschilt namelijk per partij.

Via een broker kun je handelen op de beurs. Dit kun je doen door effecten te kopen als aandelen of obligaties. Op deze manier handelt een belegger dus op de beurs.

 

Wil je meer weten over de beurs, of wil je weten wat jouw beleggingsmogelijkheden zijn? Klik dan hieronder en neem contact met ons op.