De bewezen kracht van de blockchain uitgelegd

Wat is de blockchain?

De blockchain wordt vaak genoemd samen met crypto, maar deze blockchain is voor veel mensen nog vaag. Letterlijk vertaalt noemen we het blokkenketting. Wat kunnen we nu precies met deze ketting aan informatie?

Wat is de blockchain?

 

We kunnen dit ook wel zien als een nieuw soort database. Het is een plek waarin bedrijven en personen een heleboel gegevens kunnen opslaan. De blockchain is een lange sliert digitale blokken waarin informatie staat opgeslagen. Dit betekent dat het ten opzichte van een normale database die meestal gecentraliseerd is, dus opgeslagen in een punt, gedecentraliseerd is en dat elke gebruiker van de database deze kan valideren en gebruiken. Dit betekent dat alle gebruikers toezicht hebben op de database en deze valideren en blokken kunnen toevoegen en afwijzen.

 

Dit noemen we decentralisatie. Het betekent dat iedere gebruiker van de database ook eigenaar is. Dit zorgt voor een heel veilig systeem. Dus een handeling van een computer wordt gezien en geregistreerd door alle computers verbonden met de blockchain. Dit zorgt voor een veilig netwerk. Het is heel lastig om deze plek te hacken. Er is namelijk niet een computer die alle data opgeslagen heeft, maar de database bestaat uit een lange ketting van blokken. Dit zorgt ervoor dat wanneer iemand een blok probeert te veranderen dat de gehele ketting moet volgen.

blockchain

Functies van de Blockchain

 

Deze soort database kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. De eerste database was een blockchain van Bitcoin in 2008. Nu zijn er veel soorten databases die op verschillende manieren worden ingezet. Cryptovaluta is er hier een van. Daarnaast zien we veel verschillende databases bij het opslaan van persoonsgegevens.

Zo wordt de blockchaintechnologie ingezet in de publieke sector. Gezondheidzorg, HR-afdelingen en overheidsinstellingen kunnen gebruik maken van deze technologie bij het opslaan van persoonsgegevens. Dit zorgt voor een veilige omgeving voor deze persoonsgegevens.

blockchain

Voor- en nadelen van de Blockchain

 

Deze soort database kent een aantal voordelen. Zoals eerde besproken, is veiligheid een belangrijk voordeel.

  • Daarnaast is de data in de database heel privé. Dus voor het opslaan van persoonsgegevens is deze plek ideaal.
  • Een database als deze is daarnaast razendsnel en programmeerbaar. Dus de database van een bepaalde instelling of cryptovaluta kan ook snel aangepast worden.
  • Verder zitten er minder tussenpersonen tussen de database en de instelling. Dit betekent dat een instelling makkelijker bij de database kan komen en deze makkelijker kan veranderen.

Echter zijn er ook nadelen aan deze soort database verbonden. Als we het hebben over de nadelen, is er eigenlijk een groot nadeel en dat is de energieverbruik. Het kost namelijk heel veel energie om een blockchain te laden en te bouwen. Dit is zelfs zo veel dat één bitcoin transactie gelijk staat aan 10000 Visa transacties. Het nadeel is dus dat deze plek enorm veel energie kost om te onderhouden en goed te laten lopen.

 

Blockchain en cryptovaluta.

 

Cryptovaluta staan opgeslagen in een lange ketting van digitale blokken. Dit betekent bijvoorbeeld dat Bitcoins opgeslagen staan in de blockchain van Bitcoin, wat ervoor zorgt dat Bitcoin heel moeilijk te hacken is. Daarnaast zorgt dit voor een heel transparante vorm van valuta. Alle gebruikers kunnen namelijk bij de valuta en deze controleren en valideren.

 

Elke cryptomunt staat opgeslagen in een lange sliert digitale blokken. Sommige munten staan zelfs opgeslagen in hun eigen database, zoals Bitcoin en Ripple. Sommige databases zijn gebouwd op andere blockchain. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de munt Uniswap. Deze munt is een voorbeeld van munten die gebouwd zijn op de Ethereumblockchain.

Doordat het een hele veilige plek is, horen we ook zelden over gehackte cryptovaluta. Echter kunnen hacks wel voorkomen bij brokers die crypto verkopen. Daarom is het belangrijk om een account bij brokers goed te beveiligen.

 

Wil je meer willen weten over cryptovaluta of Ethereum? Klik dan hieronder.