DCA uitgelegd, 1 van de veiligste beleggingsstrategieën

Wat is DCA?

Iedere belegger heeft zijn of haar eigen beleggingsstrategie. Deze strategieën zijn meestal overgenomen van andere ervaren beleggers. Alle beleggingsstrategieën hebben andere doelen. Voorbeelden van beleggingsstrategieën zijn, Value investing (beleggen in ondergewaardeerde bedrijven) of Growth investing (beleggen in groeiaandelen). Ook de beleggingsvorm DCA is er een van. Vandaag gaan we daar dieper op in.

Wat is DCA?

 

DCA is een bepaalde beleggingsstrategie die focust op het niet beleggen met emotie. Het beleggen met emotie kan slechte gevolgen hebben op het beleggingsportfolio van een belegger. Dit doordat de belegger te emotioneel is tijdens het beleggen en bij grote verliezen extreem reageert. Het over emotioneel zijn tijdens beleggen kan leiden tot grote verliezen. Een belegger kan bijvoorbeeld over enthousiast zijn over zijn of haar beleggingen en op die manier geld verliezen. Of wanneer een portfolio gaat dalen kan de belegger meteen zijn beleggingen stop zetten.

 

DCA gaat dit emotionele beleggen tegen. Maar eerst wat wordt er bedoelt met de letters DCA? DCA betekend letterlijk “Dollar Cost Averaging” en is een manier van beleggen waarbij de belegger periodiek een bepaald geld bedrag in zijn of haar beleggingen stopt. Deze manier van beleggen staat dus regelrecht tegen over het timen van de markt. Bij die beleggingsstrategie wacht de belegger tot het moment dat volgends hem de perfect tijd is om te gaan beleggen. Dit door de markten en koersen in de gaten te houden.

 

Bij DCA gebruiken beleggers vaak beleggingsplannen op brokers, dit kan ingesteld worden bij verschillende brokers. Wanneer het beleggingsplan geïnstalleerd is wordt er periodiek belegd in producten die de belegger geselecteerd heeft. Dit wordt gedaan ongeacht hoe de koers en de markt staat.

 

Dit is ook precies hoe DCA werkt. Wanneer Dollar Cost Averaging gebruikt wordt, wordt er periodiek hetzelfde bedrag geïnvesteerd ongeacht hoe de markt staat. Dit kan bij veel verschillende producten, zoals Cryptovaluta, aandelen en ETF’s. Het beleggen op de Dollar Cost Averaging manier is dus een manier van beleggen die weinig tot geen tijd kost.

 

Daarnaast is het voordeel van DCA dat de belegger niet in een hap een grote belegging hoeft te doen. Er zijn beleggers die in één keer een belegging van €10.000,- kunnen doen. Maar er zijn ook genoeg beleggers die niet de financiële middelen hebben om in een keer een grote belegging te doen. Dan is het periodiek beleggen en dus DCA een mooie techniek om toch na verloop van tijd een mooi portfolio op te bouwen.

 

 

 

DCA

Kritiek op DCA

 

Net als alle andere beleggingsstrategieën is niet iedereen fan van de strategie. Ook op de DCA strategie zijn er gemixte reacties. Een van de reacties is het minder rendement oplevert. Dit vanuit de redenatie dat de aandelenmarkt altijd omhoog gaat. Dit betekend dat wanneer een belegger DCA toepast hij geld achterhoud. Wanneer dit geld als eenmalige belegging was uitgegeven had de beleggen meer kans op een hoger rendement.

 

Daarnaast is er kritiek op de transactie kosten. Wanneer een belegger namelijk belegt moet hij of zij transactiekosten betalen voor elke transactie die hij of zij op het netwerk doet. Wanneer een belegger een eenmalige investering doet heeft hij dus een keer transactiekosten. Wanneer een belegger Dollar Cost Averaging toepast belegt hij periodiek en betaald dus continu transactiekosten. Deze hopen op na de mate de belegger meer beleggingen doet.

 

Is DCA voor u?

 

Wanneer u begint met beleggen en niet meteen een grote belegging wilt doen is Dollar Cost Averaging zeker een goede beleggingsstrategie. Daarnaast is het ook een mooie manier om geïntroduceerd te worden in de wereld van beleggen. Daarnaast kost de Dollar Cost Averaging techniek niet veel tijd. De beleggingen worden periodiek gedaan en kosten u dus geen tijd. Wel is het belangrijk de juiste producten te kiezen tijdens het beleggen.