Dividendaandelen, zijn ze nog interessant in 2024?

Dividendbeleggen: het beleggen op lange termijn.

Elke belegger investeert op een andere manier. De een heeft een portfolio in cryptovaluta, de ander in aandelen. Echter kan beleggen in aandelen ook weer op verschillende manieren. Een daarvan is het beleggen in dividendaandelen, maar wat is dat precies?

 

Dividend uitgelegd

 

Dividend kunnen we zien als een soort beloning voor het beleggen in aandelen van bepaalde bedrijven. Bedrijven keren dus dividend uit aan beleggers in hun aandelen. Dividend kan in geld of in aandelen worden uitgekeerd. Dit kan per jaar maar bijvoorbeeld ook per kwartaal. Voorbeelden van bedrijven die dividend uitkeren, zijn: ING, Shell en KPN. Beleggers krijgen dus een stukje winst voor hun aandeel. Het percentage dat een aandeelhouder krijgt, verschilt per bedrijf. Bij ING Group ligt dat bijvoorbeeld rond de 6%, terwijl dit bij KPN rond de 4% ligt.

 

Bedrijven bepalen zelf hoeveel dividend ze uitkeren, wanneer ze het uitkeren en in welke vorm dividend wordt uitgekeerd. Het uitkeren van dividend in de vorm van aandelen noemen we ook wel ‘stockdividend.’ Bedrijven die als dividendaandeel functioneren zijn meestal bedrijven die een stabiele omzet en winst hebben per jaar. Daarnaast bevinden ze zich meestal in sectoren die niet al te hard groeien.

aandelen, dividendaandelen, market

Wat is dividendbeleggen?

 

Nu je weet wat dividend is, kunnen we uitleggen wat dividendbeleggen is. De aandelenmarkt kunnen we in twee groepen verdelen: dividendaandelen en groeiaandelen. Dividendaandelen zijn net besproken. Groeiaandelen zijn aandelen waarvan verwacht wordt dat deze een sterke groei tegemoet gaan. Het dividendpercentage van deze aandelen is laag, maar de kans op een groei in de koers is hoger. Dividendaandelen stijgen niet zo hard en daarom is het onderhouden van een portfolio met dividendaandelen doorgaans gemakkelijker. Dividendbeleggen is dus het beleggen in dividendaandelen. Deze vorm van beleggen mikt op de lange termijn, en wordt dus ook veel gebruikt om pensioen op te bouwen.

 

Voor- en nadelen van dividendbeleggen.

 

Het voordeel van dividendbeleggen is het lage risico dat deze vorm van beleggen met zich meebrengt. De koers van deze aandelen is namelijk redelijk stabiel. De koers stijgt of daalt dus niet zo hard als bij groeiaandelen. Op korte termijn kan dit wel, maar op lange termijn zijn deze aandelen stabieler. Het enige risico dat dividendbeleggers lopen, is dat dividend niet wordt uitgekeerd. Dit kan gebeuren wanneer een bedrijf geen of weinig winst maakt. Een tweede voordeel is dat het onderhouden van een aandelenportfolio, bestaande uit dividendaandelen, weinig tijd kost.

 

Een nadeel van dividendbeleggen, is dat het uitkeren van dividend er altijd voor zorgt dat de koers daalt. Het bedrijf haalt namelijk winst uit zijn eigen kapitaal. Dit zorgt altijd voor een daling. Ook liggen de percentages van dividenduitkeringen niet zo hoog. Gemiddeld liggen de uitkeringen in Europa tussen de 2 en 5%. In de Verenigde Staten is dit iets hoger.

 

Het is dus belangrijk om na te gaan of dividendbeleggen een goede optie is voor jou. Deze vorm van beleggen is risicoavers, maar de beloning is gemiddeld weer lager dan bij bijvoorbeeld groeiaandelen. Dit zorgt ervoor dat dividendbeleggen op lange termijn een goede vorm van beleggen is.

Groeiaandelen VS Dividendaandelen

 

Zijn dividendaandelen nog interessant in 2024? Veel beleggers trekken naar groeiaandelen. Deze aandelen hebben meer kans op hoge winsten en schieten makkelijker omhoog. Betekend dit dat dividendbeleggen niet meer interessant is? Het antwoord is nee, dividendbeleggen is nog steeds een interessante manier van beleggen. De meeste dividendaandelen, zijn gevestigde aandelen in een markt die meestal of verzadigd is of het bedrijf is een van de marktleiders. Dit betekend dat dividendaandelen risico-avers zijn en dividend beleggers verminderen dus hun risico door op deze manier te beleggen.

 

Wil je meer lezen over aandelen en de beurs? Klik dan hieronder.