Wat is een cryptowallet?

Wat is een cryptowallet?

Wanneer iemand crypto mined of koopt moet hij dit ergens kwijt. Deze munten worden vaak opgeslagen in cryptowallets. Wat zijn deze precies en in welke vormen?

Wat is een cryptowallet?

 

Met cryptowallets worden eigenlijk portemonnees bedoelt voor cryptovaluta. Het is dus een plek waar mensen cryptovaluta in kunnen opslaan. Deze bestaan in veel verschillende soorten en maten. Wanneer een belegger cryptomunten koopt bij brokers staan deze ook automatisch in een wallet. Dit wordt een Exchange wallet genoemd. Deze cryptowallets worden door de Exchange beheert.

 

Een wallet bestaat uit twee delen. Dit ter beveiliging van de cryptowallet. De cryptowallet bezit twee sleutels: de Private Key en de Public Key.

 

De Private Key, de private key bestaat uit een lange cijfer en lettercombinatie. Deze Key is eigenlijk het wachtwoord van de wallet. Het is dus van belang deze niet te delen.

 

De Public Key, is een publiek adres die gebruikt wordt om te kunnen handelen en transacties met de cryptowallet te kunnen doen. Deze Key mag dus wel gedeeld worden met andere handelaren.

 

Bij een Exchange wallet in de Private Key in handen van de broker. Deze zal ook niet gedeeld worden met jou of andere mensen. Naast Exchange wallets zijn er nog een aantal andere wallets.

 

Software wallets en cryptowallets

 

De eerste wallet die we bespreken zijn software wallets, deze wallets worden ook wel ‘hot’wallets genoemt. Software wallets zijn software programma’s die gedownload kunnen worden op computers om crypto in op te kunnen slaan. Deze munten worden vastgezet in een portemonnee die versleuteld is met een wachtwoord. Er zijn ook mobiele apps die functioneren als software wallets. In deze wallets zijn de cryptomunten dus veilig.

 

Voordelen van Software wallets

 

-         Crypto staat veiliger dan op Crypto Exchanges. Dit komt omdat de crypto nu decentraal staat. Dus alleen beheerd door jou.

-         Software wallets zijn makkelijk in gebruik om te handelen en transacties te maken

 

Nadelen van Software wallets

 

-         De wallets zijn nog steeds verbonden met het internet, dit betekend dat ze nog steeds vatbaar zijn voor virussen en malware. Hoewel de kans klein is bestaat er nog steeds de mogelijkheid gehackt te worden

-         Wanneer een wachtwoord en herstelzin (zin die een vergeten wachtwoord herstelt) vergeten wordt bent u uw crypto kwijt.

 

 

cryptowallet

Hardware wallets.

 

Hardware wallets zijn wallets in de vorm van USB-sticks. Deze sticks zorgen ervoor dat cryptovaluta helemaal offline is opgeslagen wanneer de USB-stick niet in een computer zit. Dit betekend dat niemand bij de munten kan. De munten zijn alleen online wanneer de USB verbonden is. Ook een Hardware wallet heeft een wachtwoord om de munten te verifiëren op het internet.

 

Voordelen Hardware wallets.

 

-         Private keys blijven echt van jou, dit komt omdat je een private key nooit meer online zet maar altijd in de Hardware Wallet. Dit betekend dat ze niet gevoelig zijn voor cybercriminelen.

-         Beveiliging tegen virussen, de hardware wallets zijn goed beveiligt tegen virussen omdat deze meestal ontworpen zijn tegen software.

 

Nadelen hardware wallets

 

-         Gebruiksvriendelijkheid, een hardware wallet is in gebruik een stuk slechter dan software wallets of exchange wallets.

-         Aanschafprijs, het kopen van een hardware wallet kost geld ten opzichte van een exchange of software wallet.

 

Welke wallet voor u?

 

De verschillende wallets kunnen voor verwarring zorgen, welke wallet is nou optimaal voor u? De meeste beleggers bezitten meerdere wallets. Exchange wallets zijn de meest voorkomende. Deze zorgen er namelijk voor dat u direct kunt handelen op verschillende platforms en meestal geven deze wallets een garantie van geld terug tot een bepaald bedrag. Deze zijn dus zeer aan te raden voor beginnende beleggers, die niet met te hoge bedragen handelen.

 

Hardware wallets zijn aan te raden wanneer u met grote bedragen handelt of bepaalde munten voor een lange periode wil bewaren. Dan zijn Hardware wallets de beste keuze. Dit puur omdat dit de veiligste mogelijkheid is.

 

Software wallets zijn aan te raden wanneer u veel verschillende brokers gebruikt, een groter portfolio heeft en actief bent op de verschillende cryptomarkten. Dit is dus ook zeker een aanrader voor grote traders.

 

Meer willen weten over crypto? Klik dan hieronder.