Basic-Fit keldert 20%. Wat zijn de belangrijkste redenen?

Basic-Fit, een van Europa’s grootste fitnessketens heeft de afgelopen week de aandacht getrokken op de beurs. Het aandeel, geregistreerd op de AMX, daalde de afgelopen weken ruim 20%. In mei noteerde het aandeel nog een prijs van €39,00 en op het moment van schrijven staat het aandeel op €31,00,- In dit artikel gaan we dieper…

Basic-Fit, een van Europa’s grootste fitnessketens heeft de afgelopen week de aandacht getrokken op de beurs. Het aandeel, geregistreerd op de AMX, daalde de afgelopen weken ruim 20%. In mei noteerde het aandeel nog een prijs van €39,00 en op het moment van schrijven staat het aandeel op €31,00,- In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak van deze flinke daling.  

 

Algemene informatie

Basic-Fit is een gevestigde naam in het sportschool landschap. Met meer dan 220 clubs is het dan ook de grootste sportschoolketen van Nederland. Het bedrijf heeft een solide reputatie opgebouwd en werd en/of wordt beschouwd als een aantrekkelijke investeringsoptie. Voor covid-19 stond het aandeel dan ook op ruim 35 euro. Tijdens de crisis hadden sportscholen het zwaar en zo daalde het Basic-Fit aandeel dan ook fors tot 12 euro. Ondanks die plotselinge daling ging het aandeel alweer snel omhoog en behaalde het binnen een goed jaar zelf een prijs van €46,50 in november 2021. De groei van Basic-Fit leek door te gaan net als voor de crisis, maar de laatste weken zien we toch weer een behoorlijke dip.  

 

Het verdienmodel 

Het succes van de fitnessketen is grotendeels te danken aan zijn slimme verdienmodel. Het bedrijf richt zich op een grootschalige aanpak waarbij het betaalbare en toegankelijke fitnessabonnementen aanbiedt aan klanten. De strategie van het bedrijf draait om het aantrekken van een breed publiek door middel van lage prijzen in combinatie met een ruim aanbod aan moderne faciliteiten. 

Het fitnesslandschap is de afgelopen jaren verschoven naar een groeiende bewustwording van een gezonde levensstijl. Basic-Fit heeft hiervan geprofiteerd door zich te concentreren op het aanbieden van kwalitatieve fitnessdiensten zonder daarbij hoge kosten in rekening te brengen. Het abonnementsmodel stelt klanten in staat om te profiteren van de uitgebreide faciliteiten, zoals moderne fitnessapparatuur, groepslessen en personal trainers tegen een prijs die aantrekkelijk is voor de massa. 

 

Huidige prijs van het aandeel 

Op het moment van schrijven bevindt het aandeel zich op een prijsniveau dat meer dan 20% lager ligt dan in mei. Dit heeft beleggers bezorgd gemaakt en roept vragen op over de stabiliteit van het bedrijf. De huidige prijs is een belangrijke indicator van het vertrouwen dat de markt heeft in Basic-Fit als een aantrekkelijke investering.

De aandelenkoers van Basic-Fit wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de algemene economische situatie, concurrentie in de fitnessindustrie en het bedrijfsbeleid. Beleggers moeten de marktontwikkelingen nauwlettend volgen om een goed geïnformeerde beslissing te nemen over hun investeringen in het bedrijf. 

 

Redenen voor de daling 

Er zijn meerdere redenen voor de recente neerwaartse trend van het aandeel. Een van de belangrijkste factoren is de voortdurende impact van de COVID-19-pandemie. De pandemie heeft de fitnessindustrie zwaar getroffen, waarbij Basic-Fit niet immuun was voor de gevolgen van langdurige lockdowns en beperkingen. Veel sportscholen moesten tijdelijk hun deuren sluiten, wat resulteerde in een aanzienlijk verlies van inkomsten voor de organisatie. 

Daarnaast heeft de opkomst van nieuwe concurrenten in de fitnessmarkt een rol gespeeld bij de neerwaartse beweging van het aandeel. Verschillende startups en alternatieve fitnessconcepten hebben zich gepositioneerd om een deel van de markt te veroveren, wat een uitdaging vormt voor de dominante positie van Basic-Fit in Europa. 

Verder hebben economische factoren en wijzigingen in het consumentengedrag bijgedragen aan de daling van het aandeel. De onzekerheid in de wereldeconomie en veranderende voorkeuren van consumenten hebben geleid tot een afname van de vraag naar fitnessabonnementen, waardoor de inkomsten van de fitnessketen onder druk zijn komen te staan.  

Tenslotte, helpt het ook niet mee dat Basic-Fit haar eigen prijzen heeft verhoogd. Covid-19 heeft steeds meer mensen overtuigd dat thuis en/of buiten sporten ook een goed alternatief is. 

Conclusie over het aandeel 

Het aandeel heeft ongetwijfeld een turbulente periode doorgemaakt met een daling van meer dan 20%. De neerwaartse trend wordt voornamelijk veroorzaakt door de nasleep van de COVID-19-pandemie, toegenomen concurrentie en economische onzekerheid. 

 

Ondanks de huidige uitdagingen moet men niet vergeten dat het verdienmodel van de fitnessketen solide is gebleken en het bedrijf in het verleden succesvol was in het aantrekken van een breed klantenbestand. Beleggers moeten echter voorzichtig zijn en grondig onderzoek doen voordat ze investeren in hetnaandeel, gezien de voortdurende onzekerheid in de markt. 

 

basic-fit

De fitnessindustrie zal naar verwachting blijven evolueren en Basic-Fit zal zich moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden om te gedijen in een concurrerende markt. Voor potentiële investeerders is het van cruciaal belang om de prestaties van het bedrijf op de voet te volgen en eventuele toekomstige ontwikkelingen in de gaten te houden alvorens een weloverwogen beslissing te nemen over het investeren in het aandeel. Toch zien we een vergelijkbaar patroon als aan het eind van 2022 en begin van 2023. Destijds schreven we ook over een daling van 20%, wat vervolgens het begin van een mooie stijging was. 

 

Vond je dit een interessant onderwerp?

Wil je meer weten over andere aandelen, of ben je in het algemeen benieuwd naar meer technische specificaties over aandelen? Neem dan een kijkje op onze product pagina, want in onze premium omgeving vind je nog meer uitgebreide analyses over aandelen.

Lees meer over: