Wat is een ETF? Dé beste beleggingsvorm van 2024

ETF’s: minder bekend maar behoorlijk interessant

Vandaag bespreken we een opkomende beleggingsvorm. Deze vorm zijn ETF's een broertje van het beleggingsfonds. Maar wat is een ETF eigenlijk?

Wat is een ETF?

 

Wanneer er gesproken wordt over beleggen, is het onmogelijk het begrip ETF’s niet te noemen. De afkorting ETF komt uit het Engels waar het staat voor Exchange Traded Fund. Een ander woord voor ETF is indextracker omdat de indextracker de beursindex heel nauwkeurig volgen. Dit betekent dat wanneer de beursindex stijgt, de indextrackers (die hieraan verbonden is) ook zal stijgen. Daarnaast zorgen indextrackers voor een heel divers en transparant beleggingsportfolio. ETF’s zijn dus te vergelijken met beleggingsfondsen.

 

Waaruit bestaan ETF’s?

 

Elke indextracker bestaat uit andere producten. Het is meestal een combinatie van verschillende aandelenobligaties of grondstoffen. Indextrackers zijn zo opgebouwd dat er meestal een combinatie tussen deze verschillende producten is. Dit zorgt ervoor dat een portfolio heel divers is en weinig risico loopt.

 

Wanneer een belegger bijvoorbeeld alleen investeert in aandelen van een bepaald bedrijf, loopt deze belegger veel risico. Dit betekent dat wanneer het slecht gaat met het bedrijf, ook de aandelen van de belegger snel zullen dalen. Wanneer een belegger heeft geïnvesteerd in een indextrackers, daalt er alleen een deel van zijn portfolio en niet de gehele Indextracker. Hieruit blijkt dat indextrackers minder risico met zich mee brengen.

wat is een etf

Wat is een ETF & Wat is een Beleggingsfonds?

 

Beleggingsfondsen en indextrackers lijken veel op elkaar. Zo wordt er bij beide geïnvesteerd in verschillende aandelen, obligaties en effecten. Ook zorgen beide investeringsmiddelen voor een divers portfolio. Het verschil tussen deze twee is het beheer en het moment dat de fondsen verhandeld kunnen worden.

 

Beleggingsfondsen worden beheerd door een fondsbeheerder die het beleggingsfonds verhandeld in een, door hem geselecteerd groepje aandelen of andere producten. De beheerder krijgt daarvoor een vergoeding van de belegger met de hoop dat de beheerder een goed rendement maakt. Daarnaast kan een beleggingsfonds eenmalig per dag verhandeld worden. Dit is meestal net wanneer de beurs sluit. In dat opzicht lijken indextrackers veel op aandelen. ETF’s kunnen namelijk verhandeld worden wanneer de belegger dat wil. Dit zorgt voor een hele transparante beleggingsmethode. Voor een ETF hoeft de belegger in het geheel geen vergoeding te betalen.

 

Het voordeel van beleggingsfondsen is het feit dat deze beheerd worden door een groep ervaren beleggers. Deze beleggers proberen de markt te verslaan in plaats van te volgen. Dit laatste doet een ETF, dit betekend ook dat een beleggingsfonds meestal meer rendement maakt dan een ETF. Hiermee loopt een belegger ook meer risico aangezien dit ook niet het geval kan zijn, in dit geval moet de belegger nog steeds de vergoeding betalen voor het beheren van het fonds. Aan beide vormen van beleggen zitten dus voordelen en nadelen.

 

Hoe kan ik beleggen in ETF’s?

 

Het beleggen in indextrackers is simpel en gaat via brokers of banken. Dit kan een belegger zelf. Voorbeelden van deze brokers zijn: Scalable, ABN AMRO, ING of DEGIRO. Deze brokers bieden allemaal andere indextrackers aan. Grote indextrackers zijn bijvoorbeeld ETF’s die de grootste bedrijven van de Verenigde Staten of de wereld volgen, of indextrackers die de goudprijs volgen.

 

Het beleggen in indextrackers is een passieve manier van beleggen. Dit betekent dat een belegger niet continu bezig hoeft te zijn met de ETF. Het is dus ideaal voor een belegger die geen omkijken wil hebben naar zijn beleggingen. De kosten van het beleggen verschillen per broker. Deze zijn over het algemeen niet hoog, waardoor indextracker een zeer interessante vorm van beleggen is.

 

Hopelijk hebben we een antwoord gegeven op de vraag: Wat is een ETF? Wil je meer weten over beleggingsfondsen of aandelen? Klik dan hieronder.