Waarom Zilver een Slimme Investering kan zijn in Onzekere Tijden en 2023

Waarom Zilver een Slimme Investering kan zijn in Onzekere Tijden

Het beleggen in Edelmetalen is een aantrekkelijke manier om de inflatie te bestrijden. Wanneer we investeren in edelmetalen komt vaak eerst goud in gedachten. Maar dit is niet het enige metaal waar in belegt kan worden. Zilver, het broertje van goud, is ook een mooie manier van investeren.

Wat is zilver?

 

Zilver wordt net als goud als sinds het begin van de geschiedenis gebruikt als sieraad of betaalmiddel. Net als goud is zilver ook een schaars goed en er kan dus in belegt worden. Net als goud wordt deze edelmetaal ook gelegerd. Dit houdt in dat de edelmetaal verwerkt wordt met ander metaal. De edelmetaal op zichzelf is namelijk een zacht metaal. Dit betekent dat het buigzaam is en gevoelig voor krassen. Daarom wordt de edelmetaal gemengd met ander metaal om dit tegen te gaan.

 

Het metaal wordt vaak gebruikt in sieraden. Wanneer we sieraden maken gebeurt dit meestal met heel puur zilver. Dit metaal noemen we 925/1000 zilver of Sterlingzilver. Dit betekent dat het sieraad voor 92,5% uit zilver bestaat en 7.5% uit een ander metaal. Daarnaast zijn er nog 2 andere gehalten van het metaal, 835 en 800/1000. Deze geven dus aan hoe zuiver het metaal is. Des te zuiverder zilver is des te meer het waard is. Dus een ring van 925/1000 zilver is meer waard dan een ring van 800/1000 zilver. Zo werkt het ook met zilverstaven. Naast het gebruik in sieraden wordt het metaal ook in de industrie gebruikt. Het metaal geleid elektriciteit namelijk heel goed.

zilver

Hoe beleg ik in zilver?

 

Zilver is een schaars goed. Dit betekent dat na verloop van tijd al het metaal in de wereld op is. Dit betekent ook dat het metaal een goed middel is om in te investeren. Dit kan op verschillende manieren.

  • De fysieke manier van investeren, hiermee wordt bedoeld het aanschaffen en zelf opslaan van het metaal. Dit kan in de vorm van sieraden of zilverstaven. Het voordeel van deze manier van beleggen is dat u het metaal fysiek zelf bezit en hiermee kan doen wat u wilt. Wel komt hierbij het risico van diefstal bij kijken.
  • Het investeren van edelmetaal bij brokers. Veel brokers bieden edelmetalen aan. Een voorbeeld hiervan is Gold Republic, deze broker biedt zilver aan wat ze zelf in verschillende kluizen hebben opgeslagen.
  • Het beleggen via aandelen. Wanneer u belegt in het metaal via aandelen belegt u in zilvermijnen. Dit is dus een indirecte manier van investeren in aandelen.
  • Het investeren in ETF’s of beleggingsfondsen. Bij beleggingsfondsen belegt een beheerder uw inleg in het metaal deze bepaalt ook wanneer u handelt en wanneer u verkoopt. Bij ETF’s bezit u een deel van de ETF met dezelfde waarde als zilver.

Elke manier van investeren in zilver heeft zijn voor- en nadelen. Het is dus belangrijk eerst goed onderzoek naar de verschillende manieren van investeren te kijken en zo te kijken welke manier past bij uw vorm van beleggen.

 

Meer weten over beleggingsfondsen en ETF’s? Klik dan hier