Strijd om Smart Contracts, kan Ethereum de concurrentie voorblijven?

De cryptowereld zit vol met verschillende munten en platforms. De grote projecten zoals, Bitcoin, Ethereum en Tether, kleinere altcoins en memecoins. Al deze munten hebben hun eigen doel of zitten vast aan projecten op de blockchain. Een van de grootste is Ethereum.

Wat is Ethereum?

 

Ethereum is de op een na grootste cryptomunt ter wereld. Dit platform is tevens ook een van de oudste projecten in de cryptowereld. De munt is actief in het maken van Smart Contracts, dit zijn software op de blockchain die het mogelijk maken op te programmeren en te bouwen op de blockchain. Projecten die willen bouwen op de blockchain kunnen dit dus doen via het Ethereum-project.

 

Verschillende andere cryptoprojecten zijn gebouwd op het Ethereum-netwerk. Voorbeelden hiervan zijn: TetherUSD, BNB en Shiba INU. Deze munten noemen we ERC20 munten. Door het opzetten van deze en gelijk soorten projecten verbeterd Ethereum als aanbieder van smart contracts continu.

 

Concurrentie op Smart Contracts

 

Ethereum is niet de enige munt actief in het maken van Smart Contracts. Andere grote namen in de cryptowereld zijn actief in deze markt. Deze munten hebben allemaal hun eigen redenen waarom ze concurreren met Ethereum. De meeste hebben innovaties gedaan waarom ze beter zouden zijn als Ethereum en graag het stokje als marktleider willen overnemen. Vandaar de naam Ethereum-Killers.

 

Cardano

 

We beginnen met een bekende munt, Cardano. Cardano is een Zwitsers bedrijf en een van de populairste cryptoprojecten ooit. De munt heeft haar eigen blockchain waarop decentrale apps en smart contracts gebouwd kunnen worden, dit net als Ethereum.

 

Waarin Cardano en veel andere cryptomunten zich probeert te differentiëren is schaalbaarheid. De schaalbaarheid van Ethereum is vergeleken met Cardano heel klein. Op dit punt is Cardano dus sterker. Munten op de Cardano-blockchain zijn SundaeSwap, ADAX en Ardana.

Solana

 

Solana is de munt die als eerste de bijnaam “ETH-killer” kreeg. Deze jonge munt kent een uniek systeem waardoor de transacties razendsnel zijn. Naast het normale Proof-of-Stake protocol wat Ethereum kent, heeft Solana ook een Proof-of-History protocol waardoor de munt razendsnelle transacties kan doen. Deze transacties kosten daarnaast veel minder energie dan bijvoorbeeld Ethereum’s transacties. Door deze snelle blockchain kan Solana op snel tempo smart contracts aanbieden en bouwen.

 

Avalanche

 

Avalanche is een andere munt die vaak bestempeld wordt als ETH-Killer. Deze heeft een blockchain waarop decentrale apps opgebouwd kunnen worden. Het doel van Avalanche is een veilig maar voornamelijk flexibel netwerk te bouwen waarop andere hun applicaties kunnen bouwen. Daarnaast staat schaalbaarheid ook hoog voor deze munt.

 

Algorand

 

Als laatste bespreken we Algorand. Een munt die felle concurrentie levert tegen Ethereum en Cardano. Algorand is actief in het maken van Smart Contracts. Ze pakken ook de schaalbaarheid waar Ethereum zo slecht is goed op. Net als Cardano en deels ook Solana doen ze dit met een PoS protocol. Op deze manier hoopt de munt ETH te kunnen verslaan.

 

Uitdagingen voor “Ethereum-Killers”

 

Veel van deze projecten klinken veelbelovend. Wel moeten deze projecten nog veel bewijzen om te komen op de plek waar Ethereum nu staat. Ethereum is de grootste aanbieder van deze Smart-Contracts. Daarnaast heeft Ethereum al een groot netwerk van bestaande klanten en applicaties gebouwd op haar blockchain.

Andere projecten moeten zich nog bewijzen om hetzelfde te kunnen doen als Ethereum. Projecten als Cardano en Solana moeten potentiële klanten weten te overtuigen om voor hen te kiezen in plaats van Ethereum.

 

Daarnaast is de cryptowereld een heel onzekere wereld. Veel regels kent de wereld nog niet wat bijdraagt aan een onzekere toekomst. Ook kampen veel van deze projecten met problemen rond veiligheid. Voor klanten die willen bouwen op netwerken van deze projecten moeten zeker zijn van een veilige omgeving. Dit is iets wat de grote Ethereum kan bieden maar nog voor problemen kan zorgen bij andere projecten.

 

Wel maken deze projecten continu grote stappen vooruit. Munten als Cardano en Solana maken continu stappen om het gat tussen hen en Ethereum te verkleinen. Dit leidt tot razendsnelle innovaties die ook Ethereum weer aan het werk zet. Zo ontwikkeld de cryptowereld zich razendsnel. Dit maakt de toekomst voor crypto in onze wereld steeds zekerder.

 

Meer lezen over deze cryptoprojecten? Klik dan hieronder.

Lees meer over: